• OBJAVLJENO: 12.04.2011.
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH u posjeti Goraždu

Pohvale resornom Ministarstvu na provođenju Zakona o unutrašnjim poslovima

vijest_visoki_predstavnik_120411_b1_1.JPG

U posjeti Goraždu danas je boravio prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore.

Prilikom posjete održan je sastanak sa čelnicima Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde, na kojem je razgovarano o provođenju Zakona o unutrašnjim poslovima BPK Goražde.

„Želim da pohvalim vlasti ovog kantona zato što je ovo prvi kanton koji sprovodi Zakon o unutrašnjim poslovima na način koji osigurava finansijsku i operativnu samostalnost policijskog komesara. Mi smatramo da je to vrlo važna reforma i da će ona pomoći policiji da bolje služi građanima. Nadamo se da će i drugi kantoni, kao i drugi nivoi vlasti u ovoj zemlji, oponašati ovaj korak koji stvara uslove za efikasniji rad policije – istaknuo je prvi zamjenik visokog predstavnika.

vijest_visoki_predstavnik_120411_b1_2.JPG

Ministar unutrašnjih poslova izrazio je zahvalnost na pohvalama u provođenju pomenutog zakona te iskazanoj podršci OHR-a u nastojanju da se stvore bolje pretpostavke za uspješan i efikasan rad kantonalne Uprave policije.

Današnjem sastanaku, koji je ocijenjen uspješnim, prisustvovali su i predsjedavajući Skupštine i premijer BPK Goražde koji su sa predstavnicima OHR-a razgovarali i o trenutnoj situaciji u goraždanskoj privredi, naročito o problemima u firmi namjenske industrije Ginex.

vijest_visoki_predstavnik_120411_b1_3.JPG

„Naši sagovornici su pokrenuli i to pitanje. To me nije iznenadilo jer je premijer Kantona u vezi tog problema i ranije uputio pismo visokom predstavniku. Za mene i moje saradnike bilo je veoma korisno da danas čujemo iz prve ruke o tome kako ta situacija utiče na ekonomski i socijalni život ovog grada i ovog kantona. Ovo je, bez sumnje, veliki izazov za Goražde. Ovo je odluka domaćih vlasti, odnosno Predsjedništva. Ja se nadam da će domaće vlasti pronaći rješenje. OHR može na neki način da bude od koristi. Mi smo spremni da se angažujemo. Ipak, želim da istaknem još jednom, da nije naša želja i cilj da se uvijek umiješamo u domaće poslove ove zemlje. Nadamo se da će Predsjedništvo, u saradnji sa ostalima koji su pogođeni ovom odlukom, pronaći neko rješenje koje će biti u interesu građana BiH“– kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

U toku posjete predstavnici visoke delegacije obišli su i neke lokacije zahvaćene poplavom.

„Imali smo priliku da zajedno sa komesarom obiđemo riječnu obalu i da vidimo područja pogođena poplavom. Primjereno je da ovom prilikom iskažem svoje divljenje prema građanima koji su to preživjeli i uspjeli da saniraju posljedice, kao i vlastima koje su se bavile ovim problemom“– istaknuo je, takođe, prvi zamjenik Roderick Moore.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.