• OBJAVLJENO: 26.04.2011.
Prijatelji iz njemačkog grada Gere borave u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

U akciji pomoći stanovnicima Goražda prikupljeno 8000 eura

gera_posjeta_260411_b1_1.JPG

Predstavnici Udruženja “Pomoć za Istočnu Evropu” upoznali su danas premijera BPK-a Goražde Emira Frašta sa akcijom pomoći u kojoj je prikupljeno 8000 eura za stanovnike Goražda pogođene decembarskim poplavama. Ova sredstva prikupili su građani bratske Gere iz Istočne Njemačke, a akciju pored građana ovog grada, kako je danas naglašeno, svesrdno je podržala premijerka njemačke pokrajine Thüringen Birgit Diezel, članovi Rotari kluba iz Gere, kao i njemačke banke. Sve njih dirnule su slike i video snimci Goražda pod vodom, a posebno slika poplavljenog dječijeg vrtića SOS Kinderdorf i mališana koji su ostali bez svog doma. Stoga su se članovi ovog Udruženja, u razgovoru sa premijerom kantona i ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a Goražde, dogovorili da se prikljupljena pomoć usmjeri prema vrtiću SOS Kinderdorf, te utroši za nabavku hrane i opreme za buduće jaslice, koje će se oformiti u sklopu ovog vrtića.

gera_posjeta_260411_b1_2.JPG

Gosti iz Gere borave u Goraždu povodom obilježavanja 15. godišnjice postojanja i rada goraždanskog Udruženja oboljelih od dječije cerebralne paralize i distrofije, s kojim sarađuju već duži niz godina u akcijama podrške i pomoći.

Čestitajući članovima i predsjednici Udruženja Mirsadi Ćulov ovaj značajan jubilej, ministrica socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica Delila Klovo naglasila je kako su prijatelji iz Gere uvijek bili tu da pokažu solidarnost sa građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„ Mi ćemo osigurati da novac koji ste prikupili bude utrošen na najbolje mogući način- kazala je ministrica, te poručila da Ministarstvo socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica stoji na raspolaganju, kako njima tako i goraždanskom Udruženju oboljelih od dječije cerebralne paralize i distrofije.

Ovo goraždansko udruženje dobilo je najbolju ocjenu za realizaciju projekta radionica, radne okupacije osoba sa onesposobljenjem, koji je u periodu od 2004-2008.godine bio finansiran od strane njemačke organizacije „Čovjek čovjeku“. Kao nagradu za uspješnu saradnju, predstavnici Udruženja iz Gere danas su najavili da će Udruženju oboljelih od dječije cerebralne paralize i distrofije iz Goražda povjeriti realizaciju još jednog dvogodišnjeg projekta i u potpunosti ga finansirati. Koji će to biti projekt tek treba da se odluči. Vrijedna pažnje je i ideja koju je ponudio premijer BPK-a Emir Frašto, a riječ je o proizvodnji ekoloških kesa, na čijoj izradi bi se moglo uposliti više osoba sa onesposobljenjem.

gera_posjeta_260411_b1_3.JPG

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.