• OBJAVLJENO: 19.09.2014.
Iz Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde
Na konferenciji za medije predstavljen javni poziv za kupovinu stambenih jedinica u stambeno-poslovnom objektu „Gradina“

Copy of 100_7215

Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo je danas Javni poziv pripadnicima boračke populacije za podnošenje zahtjeva za uvrštavanje na jedinstvenu listu reda prvenstva za kupovinu novoizgrađenih stambenih jedinica u stambeno-poslovnom objektu „Gradina“ .

Tim povodom, ministar Zijad Briga upriličio je press konferenciju na kojoj je govorio o uslovima i načinu dodjele ovih stambenih jedinica.

Radi se o 29 stambenih jedinica, površine od 35 do 50 metara kvadratnih čiji je vlasnik goraždansko preduzeće „Drina“. Cijena kvadratnog metra ovih stambenih jedinica je 900 KM.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Zijada Brige, pripadnici boračke populacije koji nemaju riješeno stambeno pitanje već od ponedjeljka mogu preuzeti obrazac zahtjeva u ministarstvu te prikupiti potrebnu dokumentaciju za prijavu na ovaj javni poziv.

„Potrebna dokumentacija za uvrštavanje na listu prioriteta za kupovinu stana, ovaj put, svedena je na najmanju moguću mjeru. Radi se o 14 jednosobnih stanova površine 35 kvadratnih metara, 13 dvosobnih površine od 47 do 50 kvadratnih metara i 2 garsonjere površine po 26 kvadratnih metara. Kada je riječ o cijeni metra kvadratnog, svima je poznato koliko je ona niža u odnosu na cijenu koju je dostiglo tržište nekretnina u Goraždu.

Mi ćemo uporedo sa ovim nastaviti sa procedurom izbora najpovoljnije banke koja će kroz svoju ponudu obezbijediti najpovoljnije uslove kreditnih linija. Obzirom da već imamo određene ponude, nadamo se da ćemo vrlo brzo, već u toku naredne sedmice, imati i banku koja nudi najpovoljnije uslove.

Javni poziv otvoren je 10 dana. Po isteku roka za dostavljanje prijava, komisija će po ubrzanoj proceduri vrlo brzo sačiniti listu, nakon čega ćemo mi potpisati sporazum sa građevinskim preduzećem „Drina“, koje u svom okvirnom sporazumu kaže da će najkasnije u roku od 150 dana, a to je 5 mjeseci, završiti sve radove na ovoj stambenoj zgradi“- kazao je na današnjoj konferenciji za medije ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga.

Realizacijom ovog projekta pripadnici boračke populacije će imati mogućnost da vlastitim sredstvima, pod povoljnim uslovima, finansiraju izgradnju svoje stambene jedinice, čime bi riješili stambeno pitanje, a grad će umjesto sadašnjeg stanja u kojem se nalazi ova zgrada dobiti jednu izuzetno lijepu građevinu koja će krasiti centar grada, ističe ministar.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.