• OBJAVLJENO: 20.01.2015.
Premijer i ministri u Vladi BPK Goražde posjetili Općinu Goražde
Učinjen iskorak u poboljšanju međusobne saradnje

IMG_4019

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni premijerom Emirom Okovićem posjetili su danas Općinu Goražde.

S načelnikom općine Goražde Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima razgovarano je o budućoj saradnji, koja bi po svemu što je danas izneseno trebala biti mnogo bolja od dosadašnje.

Na dnevni red današnjeg razgovora koji je protekao u ugodnoj atmosferi stavljena su mnoga pitanja, među njima i ona sporna, koja će se rješavati u određenom periodu. Među njima su pitanja vezana za prostorno-plansku dokumentaciju i Prostorni plan kantona, kao i rješavanje pitanja deponije za odlaganje komunalnog otpada, potkrovnih stanova, plaćanja rente, toplifikacije, infrastrukturna pitanja….

„Vlada želi da poboljša i unaprijedi saradnju sa opštinama. Želimo da usaglasimo zajedničke interese i da pokušamo na jedan zajednički način rješavati sve ove probleme koji stoje i koji će vjerovatno stajati pred nama, te želimo postići one razvojne ciljeve koji su u razvojnim dokumentima, kako Opštine tako i Kantona. Današnja posjeta opštini Goražde na simboličan način je prije svega posjeta Vlade najvećoj opštini u našem kantonu, kao i način da čestitamo načelniku na dosadašnjem uspjehu i da pohvalimo sve ovo što radi ova opština u svim segmentima njene nadležnosti. Takođe, želja nam je da ponudimo Opštini Goražde sve one mogućnosti iz nadležnosti Kantona oko organizacije određenih projekata te da usaglasimo naš zajednički nastup prema Federaciji i višim nivoima vlasti – naglasio je premijer BPK Goražde Emir  Oković.

IMG_4023

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović ocijenio je današnju posjetu kantonalnih zvaničnika dobrim iskorakom za poboljšanje saradnje oba nivoa vlasti, a sve u interesu rješavanja pitanja bitnih za građane. On se zahvalio premijeru i ministrima što su odabrali da posjete prvo općinu Goražde, što je na neki način znak i priznanje ovoj lokalnoj zajednici.

„ Drago mi je što smo imali jedan, da kažem, otvoren i opušten razgovor o svim temama i što smo otvorili mnoga pitanja koja nas čekaju u narednom periodu. Nas očekuje niz projekata,  Goražde u ovoj godini treba da bude jedno od najvećih gradilišta u Bosni i Hercegovini. Naravno da nam treba i podrška Vlade i zajednički projekti. To su prije svega regionalna deponija, toplifikacija, putevi, sekundarna mreža, razni projekti gdje zajednički možemo aplicirati. Dogovorili smo i planirali sastanke sa našim poslanicima u Domu naroda i Federalnom parlamentu, imamo dosta naših ljudi koji će sigurno moći dati doprinos za Goražde, da isprave tu grešku prema Kantonu u smislu koeficijenta i viših grantova, tako da je danas ovo bio radni sastanak u jednoj opuštenoj admosferi i već slijedeće sedmice ćemo po ministarstvima rješavati problem za problemom. Mi smo dali punu podršku Vladi i želimo to u narednom periodu i konkretno na djelu da pokažemo“- kazao je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Premijer i članovi Vlade sutra će posjetiti općinu Foča u Federaciji, a dan kasnije i općinu Pale u FBiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.