• OBJAVLJENO: 11.02.2015.
Sastanak članova Vlade BPK-a i predstavnika Regionalnog centra za strateška planiranja i investicije iz Sarajeva
Razgovori o mogućnostima ostvarivanja regionalne saradnje u okviru Jadransko-jonske euroregije

IMG_4540

Na inicijativu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafe Kurtovića, u Goraždu je danas održan sastanak na kojem je bilo govora o mogućnostima uključivanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u članstvo Jadransko-jonske euroregije.

Sastanku su prisustvovali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministri u Vladi, te predstavnici Regionalnog centra za strateška planiranja i investicije iz Sarajeva.

Jadransko-jonska regija je međunarodni projekat saradnje u kojem učestvuju regije iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Grčke i predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje pitanja od zajedničkog interesa po modelu prekogranične i međuregionalne saradnje.

Članovima Vlade prezentirane su mogućnosti regionalne saradnje u okvirima ove asocijacije, koja bi podrazumijevala korištenje razvojnih i investicijskih sredstava iz fondova EU. Takođe, predstavljene su i mogućnosti apliciranja na projekte koji se finansiraju kroz programe EU, a koji se realizuju putem Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta.

Kako je istakao direktor Regionalnog centra za strateška planiranja i investicije Šaćir Šošević, mogućnosti za ostvarivanje regionalne saradnje i korištenje razvojnih sredstava putem ove asocijacije su veoma dobre, naročito u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te u oblasti razvoja i umrežavanja poslovnih zona.

Predstavnici Vlade ocijenili su da ova inicijativa zaslužuje potrebnu pažnju te je dogovoreno da se u narednom periodu obave potrebne konsultacije i razgovori u vezi odluke o pristupanju Bosansko-podrinjskog kantona ovoj asocijaciji.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.