• OBJAVLJENO: 18.02.2015.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Razgovarano o prioritetima nove vlasti

IMG_4701

Danas je u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Na sastanku sa premijerom Emirom Okovićem, ministrima u Vladi i načelnicima općina Goražde, Foča (FBiH) i Pale (FBiH) razgovarano je o aktuelnoj situaciji u ovom kantonu.

U fokusu razgovora bio je privredni razvoj, te aktuelno pitanje raspodjele javnih prihoda  koje su inicirali pojedini kantoni i županije u Federaciji BiH.

„Na sastanku je prezentovana situacija u BPK, a  iskoristili smo priliku i da ukažemo na pitanje raspodjele javnih prihoda te određenih prioriteta kad su u pitanju BPK i njegove lokalne zajednice – prije svega, razvoj industrijskih zona i pronalazak poticajnih sredstava za naše privrednike – kazao je premijer Oković.

Visoki predstavnik Valentin Inzko iskazao je zadovoljstvo zbog posjete kantonu koji je prvi u Federaciji BiH formirao vlast nakon općih izbora.

– Goražde je najmanji, ali po mnogo čemu prvi kanton. Prvi je po plaćanju doprinosa po glavi stanovnika i čuli smo od premijera da je ovaj kanton prvi što se tiče izvoza po glavi stanovnika. Ovo je jedan fantastičan primjer kako jedna mala sredina koja je imala tešku prošlost može biti uspješna, pogotovo što se radi i o sredini koja nije infrastrukturno najbolje povezana sa velikim centrima, a prepoznatljiva je ne samo u državi, nego i u Evropi. Čujem da ovdje radi između 200-300 građana iz Republike Srpske, kao i građani iz Srbije, što znači da kada si atraktivan, dolaze i drugi ljudi i to treba biti princip za sve sredine. U tom smislu, bilo bi fino kada bi se „pogoraždila“ cijela BiH i kada bi bilo puno takvih sredina“ – kazao je Valentin Inzko.

IMG_4698

Razgovarano je i o drugim pitanjima kao što je Austrijski kredit za opremanje Kantonalne bolnice, otvaranje dijaliznog centra u Goraždu, izgradnja nove putne infrastrukture te rješavanje pitanja sanitarne deponije.

Dosta pažnje posvećeno je i pitanju donošenja novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

– Smatramo da broj stanovnika nije osnovni i jedini parametar  i moramo biti svjesni da postoje određeni kantoni koji su u nepovoljnijem položaju. U samom startu bili puno više razrušeni i devastirani u odnosu na druge kantone. Takođe, imamo određene pozitivne trendove u smislu omjera uvoza i izvoza i  moramo biti svjesni da svaki kanton mora imati minimum sredstava da bi ispoštovao svoje ustavne nadležnosti. Stoga smatramo da je sve to potrebno uvažiti – istakao je premijer Emir Oković.

Visoki predstavnik takođe smatra da je pitanje raspodjele javnih prihoda veoma bitno za ovaj kanton.

–  Što se tiče vašeg kantona, on se ne može uporediti sa drugima, jer ima manje stanovnika. BPK nije isto što i Bihaćki ili Sarajevski kanton i tu treba naći jedan specijalan pristup, kao što to sada ima i EU kad je u pitanju BiH – naglasio je Inzko.

Tokom posjete, visoki predstavnik se sastao i sa goraždanskim privrednicima, kao i sa rukovodstvom kantonalne Skupštine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.