• OBJAVLJENO: 24.02.2015.
Premijer BPK i pomoćnik ministra za privredu
Održan sastanak sa predstavnicima UO Udruženja poslodavaca BPK

100_7634

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Oković i pomoćnik ministra za privredu Emir Hodović danas su održali sastanak sa članovima Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde.

Na sastanku je razgovarano o unaprjeđenju saradnje te određenim problemima s kojima se susreću privrednici u BPK Goražde, a koji se, prije svega, odnose na parafiskalna opterećenja privrede.

– Tokom današnjeg razgovora zaključeno je da postoje određene mjere koje se mogu poduzeti, od kojih je jedan dio u nadležnosti kantona, a jedan u nadležnosti Federacije. U tom pravcu, nastojat ćemo da kroz Program rada Vlade definišemo mjere koje su u nadležnosti kantona. Udruženje poslodavaca je uradilo analizu pojedinih parafiskalnih opterećenja privrede u našem kantonu i dogovoreno je da udruženje uputi zahtjev prema Vladi, kako bi se to moglo uvrstiti u Program rada za ovu godinu ili neki duži period – kazao je premijer Emir Oković.

Stav Udruženja poslodavaca BPK-a je da u narednom periodu treba smanjiti određena parafiskalna opterećenja na području BPK Goražde.

– Mi smo u Udruženju poslodavaca uradili jednu analizu opterećenja privrede BPK, što smo i iznijeli na današnjem sastanku. Postoji raspoloženje da se ide u rasterećenje privrede i smanjenje parafiskalnih opterećenja, prije svega kad su u pitanju naknade po osnovu Zakona o šumama, komunalne naknade, sudske naknade i sl. – pojasnio je Adnan Bukva, sekretar Udruženja poslodavaca.

Kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje i privredni razvoj u ovom kantonu, dogovoreno je da se u funkciju stave svi raspoloživi mehanizmi koji mogu doprinjeti poboljšanju saradnje između Vlade i privrednog sektora.

Na sastanku je bilo govora i o dokumentu pod nazivom „Kako do povoljnijeg poslovnog ambijenta“ koji je izradilo Federalno udruženje poslodavaca, a u kojem su predstavljene sistemske mjere za rasterećenje privrede i poboljšanje ukupnog poslovnog ambijenta u FBiH.

Razgovarano je i o unaprjeđenju rada Ekonomsko-socijalnog vijeća i ulozi ove vrlo važne institucije koja obuhvata tri socijalna partnera, Vladu, poslodavce i sindikat, te o mogućnosti da se mnogi problemi riješe upravo preko ove institucije.

Premijer BPK Goražde je zamolio predstavnike Udruženja poslodavaca da se maksimalno uključe u izradu Strategije razvoja BPK Goražde .

Na kraju sastanka razgovarano je o inicijativi za formiranje Savjeta za ekonomiju u koji bi bili involvirani važni privredni subjekti kao i predstavnici Udruženja poslodavaca, koji bi svojim praktičnim savjetima davali smjernice Vladi u kojem pravcu ići u cilju razvoja privrede i ovog prostora uopće.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.