• OBJAVLJENO: 01.03.2015.
Goražde
Održana centralna svečanost povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

IMG_5109

Centralna svečanost povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održana je danas.

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde, općina Goražde, Foča (FBiH) i Pale (FBiH), Goraždanskog muftijstva, Oružanih snaga BiH, Ministarstva za boračka pitanja i boračkih udruženja te prijateljske općine Güngören iz Turske položile su cvijeće na Spomen obilježje braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te odali počast šehidima i poginulim braniteljima.

Ovu svečanost propratio je svojim nastupom hor OŠ „Husein ef. Đozo”.

IMG_5093

U nastavku obilježavanja, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a obišle su spomen obilježje „Rorovi“.

IMG_5132

Svečana akadamija održana je u Velikoj sali Centra za kulturu.

U ime zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde, Dan nezavisnosti BiH građanima je čestitala predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća.

IMG_5161

– Nezavisnost države Bosne i Hercegovine nije došla sama od sebe, već je plod želje, uvjerenja i istrajne političke borbe većine građana da žive u slobodnoj i nezavisnoj zemlji. Našoj državi, Bosni i Hercegovini je i danas potrebna ta vjera, snaga i predanost ideji te shvatanje svih da je ova zemlja cjelovita država i da se prostire od Une do Drine, od Save do Jadranskog mora. U takvoj zemlji ima mjesta za sve građane, sve religije i sve političke opcije. Bosna i Hercegovina je oduvijek bila zemlja tolerancije i zajedništva i stoga svi zajedno ostajemo jasno opredijeljeni da gradimo njenu sretniju budućnost kao države pravde, međusobnog povjerenja i solidarnosti – istakla je u svom obraćanju Aida Obuća.

Na svečanoj akademiji nastupili su učenici OMŠ „Avdo Smailović“, hor i recitatorska sekcija OŠ „Husein ef. Đozo“ te učenici čiji su literarni radovi osvojili prva mjesta na takmičenju povodom Dana nezavisnosti.

IMG_3612

U sklopu centralne svečanosti, građani su u gradskoj Art galeriji mogli posjetiti i Izložbu ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno-edukativnog centra Goražde – Güngören koju su otvorili predsjedavajuća  Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća, premijer BPK-a Goražde Emir Oković, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, pomoćnica načelnika Općine Güngören Suheyla Sulez i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.