• OBJAVLJENO: 28.08.2015.
Sastanak premijera BPK-a i ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport sa autorom knjige „Zločini nad djecom Goražda“
Razgovarano o promociji knjige posvećenoj ubijenoj djeci Goražda

Prijem za Muamera Dzananovica 011

U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja 18. septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde bit će održana prva promocija knjige „Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992 – 1995. godina“ autora mr. Muamera Džananovića iz Sarajeva.

Na današnjem sastanku sa autorom knjige, kojem su prisustvovali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, razgovarano je o ovoj promociji.

Knjiga je trenutno na štampanju, a njena promocija u Goraždu planirana je za 19. septembar 2015. godine.

– Tematika knjige je monografija i spomen na ubijenu i ranjenu djecu za vrijeme opsade. Radi se o 548 evidentirane djece. Na svakoj stranici knjige se nalazi jedno dijete gdje je opisan zločin i ostali zločini nad tom porodicom, a završava se sa lokacijom sahrane svakog djeteta – kazao je Džananović i istakao da je njegova knjiga rezultat vlastitog naučno-empirijskog istraživanja, kao i to da su svi podaci sadržani u knjizi lako provjerljivi.

Autor knjige je kazao da je njegova početna želja bila da knjiga bude monografija o zločinima nad cjelokupnim stanovništvom koje se našlo na području opsade, ali to, iz objektivnih razloga, nije bilo moguće.

– Tada nisam naišao na razumijevanje ljudi koji su morali imati sluha za to i onda sam svoje istraživanje suzio rukovodeći se Konvencijom o pravima djeteta. Istraživanje je posebno interesantno zbog toga što je jedno od rijetkih u kojem su evidentirana i ranjena djeca. Moram da istaknem da ovo nije konačan broj djece, jer puno je više djece  ranjeno i ubijeno nego što će biti predstavljeno u ovoj knjizi, ali ovo je broj djece za koju su provedene stroge naučno-empirijske procedure. Sva ona djeca koja nisu evidentirana biće predstavljena u nekom drugom izdanju – istakao je on.

Štampanje knjige podržat će i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a njena promocija bit će u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja 18. septembra.

– Već smo definisali da je centralni dio ove manifestacije predstavljanje ovog naučno-istraživačkog rada koji, nažalost, izlazi tek nakon 20 godina. Vjerujem da će ova knjiga poslužiti za dalje procesuiranje ratnih zločina na području ovog kantona. Nećemo stati samo na ovom projektu a neće izostati ni podrška od strane Vlade i resornog ministarstva. Već imamo najave saradnje sa Istraživačkim centrom za ratne zločine a naša namjera je da prezentujemo javnosti šta se dogodilo na ovim prostorima u toku agresije na BiH – kazao je ministar Damir Žuga.

Muamer Džananović rođen je u Goraždu, a od 2009. godine radi na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Prijem za Muamera Dzananovica 012

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.