• OBJAVLJENO: 25.11.2015.
Obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH
„Duh i slovo ZAVNOBiH-a potvrda su kontinuiteta Bosne i Hercegovine“

IMG_0504

Centralna ceremonija obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održana je danas.

U prijepodnevnim satima na Spomen-obilježju braniocima Bosansko-podrinjskog kantona položeno je cvijeće te odata počast šehidima i palim borcima.

Cvijeće su položile delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu, predstavnici Muftijstva goraždanskog i boračkih udruženja.

Na ceremoniji polaganja cvijeća nastupio je hor Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija.“

IMG_0520

Nakon polaganja cvijeća na šehidsko mezarje i partizansko spomen-obilježje u Kolijevkama, u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija.

Kao gost predavač, na akademiji je o značaju ovog datuma govorio akademik prof.dr. Mirko Pejanović, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i bivši član Predsjedništva RBiH. U svom govoru on se osvrnuo na važne historijske datume, te najznačajnije događaje i ličnosti koji su dali doprinos izgradnji državnosti savremene Bosne i Hercegovine.

IMG_0544

– Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina ima svoja prirodna bogatstva, ima ljudske resurse i da može izgraditi svoju evropsku poziciju i da bude članica Evropske unije. Za to joj treba više demokratije, više odgovornosti, za to joj trebaju odgovornije političke elite. Vjerujem da i vi živite za tu ideju i ja vam želim u to ime kazati: Živjela Bosna i Hercegovina – istakao je on na kraju obraćanja.

Čestitke povodom Dana državnosti BiH građanima je uputila predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća.

IMG_0566

– Duh i slovo ZAVNOBiH-a je potvrda kontinuiteta zemlje i države, potvrda jednakosti ljudi koji u njoj žive. To su bazične ideje koje bi morale uvijek i nanovo okupiti sve one koji žele dobro narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Mi danas ne pristajemo na zaborav i svake godine obilježavamo Dan državnosti BiH i njegujemo ideju antifašizma, univerzalnih ljudskih prava i sloboda. Na ovaj način čuvamo sjećanje na hrabre i plemenite pretke, na njihova djela koja su unijela svjetlo u najmračnije momente istorije – riječi su predsjedavajuće.

Na svečanoj akademiji su nastupili učenici Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ i Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović, kao i pobjednice takmičenja u literarnom stvaralaštvu posvećenom Danu državnosti, Lamija Građan učenica VII razred OŠ „Husein ef.Đozo“ Goražde i Nedžma Mušović učenica II razred – MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.