• OBJAVLJENO: 07.01.2016.
Program stručnog osposobljavanja Službe za zapošljavanje BPK-a za 2016. godinu
Priliku da odrade pripravnički staž dobile 63 nezaposlene osobe sa završenom visokom i višom stručnom spremom

IMG_1433

U organizaciji JU Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u sali Skupštine BPK-a Goražde upriličeno uručivanje ugovora po Programu stručnog osposobljavanja za 2016. godinu koji ova Služba provodi u sklopu politike aktivnog zapošljavanja.

Priliku da steknu prvo radno iskustvo dobile su 63 nezaposlene osobe sa evidencije Službe za zapošljavanje koje će pripravnički staž obavljati kod 31 poslodavca.

Cilj ovog programa za koji su izdvojena sredstva u iznosu 320.000 KM je da pruži mogućnost stručnog osposobljavanja osobama bez radnog iskustva za samostalan rad u struci, kako bi stekli uslov za polaganje stručnog ispita i postali konkurentniji na tržištu rada.

Ciljnu grupu čine nezaposlene osobe bez radnog iskustva sa završenom visokom i višom stručnom spremom koje su  prijavljene na evidenciji Službe prije objavljivanja javnog poziva.

Finansijska sredstva koja će po ovom Programu biti izdvojena za jednu osobu iznose  5.160 KM, od čega mjesečna naknada za pripravnike iznosi 400 KM, a ostatak je namijenjen za plaćanje osiguranja u slučaju povrede na radu ili profesionalnog oboljenja u skladu sa propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju.

IMG_1442

Istaknuto je da Služba za zapošljavnje do sada nije imala ovakvu vrstu programa zapošljavanja.

„Ovom prilikom se posebno zahvaljujem Skupštini i Vladi BPK-a Goražde što su usvojili naš Finanijski plan i Program rada, tako da su se stvorile pretpostavke za realizaciju ovog Programa. Ovo je prvi put da Program aktivne politike kreće u januaru mjesecu. Mi smo svim mladim osobama koje su se nalazile na evideniciji a nisu odradile pripravnički  ili volonterski staž, omogućili da se kroz ovaj Program stručno osposobe i steknu iskustvo, znanje, vještine i kompetencije kako bi sutra mogle da polože stručni ispit i pojave se na tržištu rada kao konkurentne osobe“ – kazala je direktorica Službe Nafija Hodo.

Ministar za finansije Nudžeim Džihanić takođe je izrazio zadovoljstvo zbog početka realizacije ovog Programa.

„Vlada je svojim zaključkom stala iza ovog Programa. Do sada smo imali programe volontiranja, ali smo učinili da to sada bude program za sticanje pripravničkog staža. Nadam se da će ovih programa u budućnosti biti više, jer je i Vlada Federacije BiH u svom budžetu za 2016. godinu planirala određeni dio sredstava kako bi svi mladi dobili priliku za prvo zapošljavanje“- istakao je on.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.