• OBJAVLJENO: 18.02.2016.
Ekonomski institut i Vlada Kantona Sarajevo: Prezentirana Studija „Analiza pozicije KS-a u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza u BiH“

dsc_0372

Na danas održanoj prezentaciji Studije „Analiza pozicije KS-a u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza u BiH“ u Hotelu „Europa“, uz prisustvo predstavnika vlasti i ekonomskih institucija zaključeno je, između ostalog, da je pri raspodjeli ovih prihoda neophodno voditi računa o ravnomjenom razvoju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također je istaknuta neophodnost istovremenog donošenja novih zakona o vanjskom dugu, zaduživanju i garancijama, uz novi zakon o raspodjeli javnih prihoda. “Naglašeno je da bi kriterij za raspodjelu prihoda trebala biti, prije svega, ustavna nadležnost kantona, uz obavezno uzimanje u obzir i drugih vrsta transfera prema kantonima, kao što je to slučaj u oblasti zapošljavanja”, istakao je ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Ukazano je da je sve veći akcent na fiskalnoj politici dok je istovremeno uočljivo odsustvo ozbiljnih stručnih istraživanja i analiza, kao i prisustvo loše prakse praćenja stanja, a ne tokova i trendova u ovoj oblasti. Upravo zato, ova studija na stručan način analizira i prikazuje realnu sliku stanja u oblasti fiskalne politike. Neophodno je pronaći parametre koji su utemeljeni na dobrim praksama sličnim onima u uređenim evropskim društvenim zajednicama, stav je ekonomske struke po ovom pitanju.

Studiju o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo izradio Ekonomski institut Sarajevo i ona donosi stručnu analizu stanja, obima i vrijednosti ekonomskih procesa u KS-u te analizu prikupljanja i raspodjele finansijskih sredstava u BiH ostvarenih po osnovu tih poreza.

„Teško da ćemo postići najpravedniju raspodjelu ikada, svi imamo svoje zahtjeve, svoje poglede na budžet i ono što je svrha današnjeg sastanka jeste da se ta studija prezentira onako kako zaista stvari na terenu i stoje. A one pokazuju da je Kanton Sarajevo ne samo motor nego i kičma svih privrednih procesa u državi Bosni i Hercgovini i da bi bilo kakvo ukidanje pondera Kantonu Sarajevo, a bilo je o tome riječi u proteklih nekoliko mjeseci, značilo udar na ekonomiju BiH, FBiH, RS i Distrikta Brčko. To je suština današnjeg sastanka“, kazao je premijer KS-a Elmedin Konaković, ovom prilikom.

Prema njegovima riječima, pokazatelji su da imamo dosta slabosti u cijeloj državi.

„Naša želja je, kako smo to i više puta do sada rekli, da vratimo stvari u institucije i da dijalogom radimo na popravljanju onih stvari koje nisu dobre. Mi se slažemo da treba ravnomjeran razvoj i Federacije i cijele države. Ova će prezentacija pokazati neke slabosti koje moramo popravljati, mora se pomagati nerazvijenim kantonima. Mi smo ovom studijom samo pokazali da bi ukidanje ovog pondera 2 nanijelo štetu svima, vjerovatno još i veću nego Sarajevu, u narednim budžetskim godinama. Ova studija navodi na činjenicu da nam treba izrada novog zakona o raspodjeli javnih prihoda i mi očekujemo da će se on brzo naći na stolu u federalnim parlamentima i domovima“, obrazložio je premijer Konaković.

Drugi problem, po njegovim riječima, je ishitrena reakcija ministrice finansija FBiH Jelke Milićević koja je oštetila nekoliko kantona, a između ostalog i sarajevski.

dsc_0366

„Ukoliko ministrica brzo ne povuče uputstvo, tražit ćemo njenu krivičnu odgovornost, tužiti je i obratiti se Ustavnom sudu, jer je KS ovom preraspodjelom izgubio 5,5 miliona KM. Zakon jasno kaže za šta se mogu koristiti preliminarni rezultati popisa, nigdje ne stoji da mogu biti korišteni za raspodjelu prihoda. Ona je prekršila zakone, mi imamo još malo strpljenja i ono je na izmaku“, dodao je premijer.

Uputstvom o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu su, kada su u pitanju kantoni, u odnosu na raniji period smanjeni koeficijenti i time godišnji prihod za Sarajevski za 5,5, miliona KM, Tuzlanski za sedam miliona, Bosanskopodrinjski za 3,4 miliona i Zeničko-dobojski kanton za 4,3 miliona KM, dok je za ostale kantone koeficijent povećan. Jedan od kriterija raspodjele, koji pri tome nosi najviše procenata, jeste broj stanovnika, a za ove kantone sporno je što su uzeti preliminarni rezultati popisa stanovništva.

Novinarima se obratio i premijer Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Emir Oković koji je rekao da im je, zbog odluke ministrice Miličević, uskraćeno 14 posto prihoda „što je zaista značajan uticaj na budžet BPK“.

„Očigledno je da su kroz to uputstvo primijenjeni podaci iz preliminarnih rezultata popisa. Dodat ću da mi imamo veći broj izdatih zdravstvenih knjižica, nego što se da naslutiti iz rezultata popisa. Očigledno je da tu nešto nedostaje i sa tog aspekta imamo zahtjeve prema Federalnom ministarstvu finansija, čije nas je uputstvo dovelo u nezavidnu situaciju“, kazao je Oković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sead Kreso, koji je učestvovao u izradi studije, kazao je da je ona rađena prema naučnom istraživanju koji u sebi ima osnovu u komparativnom pristupu, a da su kao primjere koristili Njemačku i Švicarsku.

Ukoliko je u pitanju pravedna raspodjela javnih sredstava, dodao je profesor Kreso, osnova izračuna treba da bude društveni bruto proizvod koji se agregira u kantonima i Federaciji BiH.

„Dugo vremena stagniramo, a struktura koja se razvija unutar kantona sa svojim ovlastima, iziskuje više novca. Time se stvaraju tenzije, jer nismo fokusirani na stvaranju novih vrijednosti, već raspodjeli postojećeg“, istakao je profesor Kreso. Koncept koji je predložen u studiji, naveo je, u osnovi je postavljen tako da bi dvije trećine sredstava za fiskalno izravnavanje trebala dati Federacija BiH, a jednu trećinu kantoni.

“Međutim, zakon kaže da 90 posto sredstava za fiskalno izravnavanje daje Kanton Sarajevo. Federacija BiH ne bi trebala osiguravati ta sredstva na način da smanji ono što će raspodijeliti kantonima, već da unutar svojih budžetskih sredstava nađe prostor za ove svrhe”, zaključio je profesor Kreso.

dsc_0367

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.