• OBJAVLJENO: 08.11.2016.
U Vladi Federacije BiH
Potpisan  Granski kolektivni ugovor u oblasti šumarstva u FBiH

fna_37026-1

Premijer Emir Oković danas je u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zajedno sa predstavnicima vlada Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog  i Tuzlanskog kantona te predsjednicom Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejlom Ćatić potpisao Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti šumarstva u FBiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je istakao da je ovaj granski kolektivni usklađen sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBIH te dodao da on predstavlja kvalitetnu osnovu za reguliranje radnopravnih odnosa u oblasti šumarstva, ali i ostavlja prostor da se pojedinačna pitanja preciznije urede kantonalnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima u skladu s mogućnostima i interesima pojedinih kantona.

Potpisani kolektivni ugovor je ocijenio realnim i provodljivim kako za poslodavce, tako i za zaposlenike u ovoj privrednoj grani, a kako je dodao ministar Dedić, za očekivat je da se novim Zakonom o šumama podigne vrijednost djelatnostima u ovoj oblasti, te stvore veće mogućnosti za otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanje.

– Ovim, i svim ranije usuglašenim granskim ugovorima, pravi se okvir koji će biti realan kako za zaposlenike tako i za poslodavce. U konačnici, mi treba i da budemo jedna strana, nikako dvije strane te da se držimo svega onoga što definiramo kroz kolektivne ugovore na zadovljstvo i zaposlenika i poslodavaca –  kazao je.

Predsjednica granskog sindikata Lejla Ćatić naglasila je da se radi o kvalitetnom kolektivnom ugovoru koji je provodiv u oblasti šumarstva i odgovara realnim uvjetima, za razliku od ranijeg iz 2000. godine koji to nije bio u potpunosti.

Ona je iznijela nekoliko odrednica iz ovog ugovora, pa tako je njime utvrđeno da je, između ostalog, najniža plaća u ovoj oblasti 55 posto od prosječne isplaćene u 2015. godini, topli obrok će iznosti najmanje osam KM, a minuli rad će se obračunavati u iznosu od 0,5 posto.

Na potpisivanju u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu naglašeno je da su predstavnici  Pregovaračkog tima  Vlade FBiH imali koordinirajuću ulogu u pregovorima  Samostalnog sindikata šumarastva, prerade drveta i papira BiH s jedne i  predstavnika kantonalnih vlada s druge strane, a trajali su oko tri mjeseca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.