• OBJAVLJENO: 24.11.2016.
Javna tribina povodom Dana državnosti

javna-tribina

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu o značaju 25. novembra, ali i izazovima pred kojima se BiH nalazi danas, govorili su Semir Efendić, načelnik sarajevske opštine Novi Grad i Emir Oković, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, javlja Anadolu Agency (AA).

“U samom konceptu usvajanja odluka na ZABNOBiH-u, kojeg mi danas uzimamo kao Dan državnosti BiH, teza je da je BiH ravnopravna Republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Avdo Humo i Rodoljub Čolaković postavili su tri osnovne teze: da je BiH istorijska i geografska cjelina i da zbog toga mora imati ravnopravan status i elemente državnosti, da u njoj žive narodi koji imaju potrebu da žive na tom teritoriju i da bi, ako bi u tom trenutku bila autonomna pokrajina, vjerovatno bila neko sjeme razdora i izazivala određene sukobe. Bilo je i drugih koncepata ali, hvala Bogu, preovaladala je teza da je BiH dobila sve obrise države, što je u agresiji na našu zemlju, zahvaljujući našim borcima, i potvrđeno” rekao je Oković te dodao kako je u ZAVNOBIH usađena srž društvenog uređenja BiH.

On je ukazao na značaj unutrašnjeg konsenzusa i zajedništva u BiH.

“Nekad se to zvalo bratstvo i jedinstvo, danas može biti zajedništvo u bilo kojem obliku, ali je očigledno da je BiH, kad god je imala zajedništvo i unutrašnji konsenzus, imala i privredni razvoj, kulturni prosperitet i sve ostalo”, poručio je Oković.

Čestitke povodom Dana državnosti BiH Semir Efendić uputio je u svom rodnom gradu, ističući kako je BiH najbolja zemlja na svijetu.

“Može neko da se ne slaže, ja je tako doživljavam i nijedna druga mi ne može biti bolja. Većini nas koji u njoj živimo bi trebalo da bude takva. Dan državnosti čestitam u gradu heroju, gradu na Drini u kojem sam se rodio i kojeg volim. Velika je stvar što imamo Goražde i odajem počast svim ljudima koji su ovaj grad odbranili i time pomogli da se odbrani država BiH”, rekao načelnik Općine Novi Grad.

javna-tribina3

On je dodao da historija BiH seže 1.000 godina unazad, a u nastavku obraćanja govorio i o aktuelnoj situaciji u državi.

“Domovina je kao kuća, kao porodica i onaj ko nema domovinu on je, može se slobodno reći, beskućnik. A nije dobro biti beskućnik. To ne valja nikako i pogotovo ne bi bilo dobro imati domovinu pa je izgubiti. Mi smo narod koji je, zahvaljujući velikim žrtvama nakon proglašenja nezavisnosti dobio državu. Ona je takva kakva jeste, ali je ipak to naša kuća, naša domovina i moramo raditi da bude bolja. Moramo znati u kakvoj se situaciji nalazimo, šta hoćemo i na osnovu toga djelovati”, naglasio je Efendić.

Centralna manifestacija povodom Dana državnosti u Goraždu će biti organizovana sutra.

Najavljeno je polaganje cvijeća na spomen obilježje braniocima, te partizansko i šehidsko groblje u Kolijevkama, te svečana akademija. Povodom 25. novembra bit će otvorena tematska izložba slika akademskog slikara Hamida Muhovića, zatim izložba “Majstori i zanati od pradavnih vremena do novog doba”, te upriličena i pozorišna predstava “Bio je lijep i sunčan dan” Sarajevskog ratnog teatra.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.