• OBJAVLJENO: 17.02.2017.
Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata
NASTAVAK DOBRE SARADNJE S BOSANSKO-PODRINJSKIM KANTONOM GORAŽDE

03

Danas je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, gospodin Salko Bukvarević primio  premijera Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Emira  Okovića i presjedavajuću Skupštine, Aidu Obuća. Tokom sastanka su razgovarali  o rješavanju aktuelnih pitanja boraca i invalida s područja BPK, o izgradnji spomen-obilježja, zapošljavanju djece šehida, osnivanju boračkih zadruga.

Premijer Oković je informisao ministra o realizaciji projekta zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca sa područja BPK.  Istakao je da je , „ 75% djece šehida i poginulih boraca sa ovog kantona zaposleno inicijativom   Vlade i Skupštine i putem udruživanja sredstava sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Nastavit ćemo i dalje sa ovim projektom kako bi sva šehidska i djeca poginulih boraca bila zaposlena, jer je to naša trajna obaveza“.

Ministar Bukvarević se zahvalio  sagovornicima i cjelokupnoj Vladi BPK na želji i volji koju su iskazali da pomognu pri zapošljavanju djece naših šehida i poginulih boraca, te da se projekat udruživanja sredstava sa Federalnim zavodom za zapošljavanje nastavi  i da očekuje da će ove godine više kantona učestvovati u istom.

Ministar Bukvarević je informisao premijera i predsjedavajuću da Fondacija za pružanje pravne pomoći boračkoj populaciji nastavlja pomagati borcima, bez obzira iz kojeg su dijela BiH, poteškoća ima, ali nastavlja se borba za pravdu i istinu.

Kad je riječ o zapošljavanju i samozapošljavanju boraca putem boračkih zadruga, ministar je upoznao goste da je prošla  prva godina realizacije ovog projetka, da su ostvareni zavidni rezultati i da se realizacija ovog projekta nastavlja i u ovoj godini.

„Nastavljamo sa realizacijom projekta zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica kroz boračke zadruge, jer je pitanje zaposlenja najbitnije pitanje za boračku populaciju, te da na ovaj projekt mogu aplicirati svi pripadnici branilačke populacije“- istakao je ministar Bukvarević.

Ministar je istakao kako svi građani BiH, koji ispunjavaju dva uslova, a to je da su državljani BiH  i da su pripadnici neke od kategorija branilačke populacije, mogu prijaviti, odnosno aplicirati na sve javne pozive Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ministar ističe kako zakon ne poznaje mjesto prebivališta, već prava branilačke populacije.

www.fmbi.gov.ba/www.bpkg.gov.ba

01

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.