• OBJAVLJENO: 19.04.2017.
Održana sjednica Ustavne i zakonodavno-pravne komisije Skupštine BPK Goražde
Razmatrani materijali za 23. redovnu sjednicu Skupštine BPK Goražde

IMG_5301

Ustavna i zakonodavno-pravna komisija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na sjednici održanoj  danas, razmatrala je materijale za 23. redovnu sjednicu Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Razmatran je Prijedlog Zakona o objavljivanju propisa i drugih opštih akata u Službenim novinama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te Nacrt Zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa i institucija kantona, kantonalnih javnih ustanova i kantonalnih javnih preduzeća.

Kada je riječ o Prijedlogu Zakona o objavljivanju propisa i drugih opštih akata u Službenim novinama BPK Goražde, Komisija je konstatovala da je upućen od ovlaštenog predlagača za koji postoji ustavni osnov u odredbama Ustava BPK Goražde za njegovo donošenje u smislu nadležnosti Skupštine da odlučuje o ovim pitanjima, uz obrazloženje pojedinih pravnih rješenja.

Uzimajući u obzir da postoje opravdani razlozi za donošenje Zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija kantona, kantonalnih javnih ustanova i kantonalnih javnih preduzeća, Komisija je također donijela zaključak kojim predlaže Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da utvrdi Nacrt Zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija kantona, kantonalnih javnih ustanova i kantonalnih javnih preduzeća i uputi ga na javnu raspravu.

Javnu raspravu u sve tri općine u sastavu našeg kantona sprovest će Ministarstvo za finansije, Ustavna i zakonodavno-pravna komisija i Komisija za budžet, finansije i administrativna pitanja Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Rok za provođenje javne rasprave je do 60 dana.

Ustavna i zakonodavno- pravna komisija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici razmatrala je inicijativu poslanice Aide Obuća za davanje autentičnog tumačenja odredbi člana 81. Poslovnika Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prijedlog autentičnog tumačenja upućen je u skupštinsku proceduru na usvajanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.