• OBJAVLJENO: 25.04.2017.
Održan nastavak 100.redovne sjednice Vlade BPK-a Goražde
Vlada dala mišljenje o zahtjevima poslanika Nena Zuka i Edite Velić

IMG_5408

Na današnjem nastavku 100.redovne sjednice Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je svoje mišljenje o zahtjevima poslanika Nena Zuka i Edite Velić o uvrštavanju tačaka na 23.redovnu sjednicu Skupštine BPK-a Goražde koji se odnose na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Deklaraciju o osudi podizanja križa ruskim ratnicima u Višegradu.

Vlada je prihvatila pozitivno mišljenje Ministarstva finansija o izmjenama Zakona o komunalnim taksama  BPK-a Goražde poslanika Nena Zuka, te ga poslala u skupštinsku proceduru.

Navedenom izmjenom se pravna i fizička lica koja se registruju za obavljanje određene djelatnosti nakon 01.07.2017.godine oslobađaju takse za istaknutu firmu te se na taj način smanjenjem nameta za novoosnovane privredne subjekte podstiče privredna aktivnost. U isto vrijeme se smanjuje obuhvat, odnosno broj privrednih subjekata koji su obavezni plaćati komunalnu taksu za istaknutu firma, što je intencija i obaveza prema strateškim dokumentima usvojenim na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a da se ne umanjuju obaveze postojećih privrednih subjekata.

Vlada je dala i svoje mišljenje o zahtjevu poslanice Edite Velić o donošenju Deklaracije kojom se osuđuje podizanje križa ruskim ratnicima u Višegradu, koje je takođe proslijeđeno Skupštini na razmatranje.

“Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podsjeća na Odluku Ustavnog suda broj: 5/98 od 19.08.1998.godine kojom je sud ustanovio činjenično stanje po kome su druge vjeroispovijesti i crkve oduvijek činile sastavni dio multireligijskog života u BiH, u smislu pluralizma koji Evropske konvencije i Ustav BiH zahtijevaju kao neophodnu pretpostavku za demokratsko društvo BiH.

Sve aktivnosti uključujući predmetnu situaciju koja se odnosi na podizanje spomenika sa religijskim simbolima u pozadini kojih stoje i nacionalne konotacije u kontekstu ratnih dešavanja, a koje kao takve urušavaju naprijed navedeno, nisu dobro došle obzirom da urušavaju pluralizam u BiH društvu. Konačno, međunarodnim standardima je uspostavljeno osnovno načelo pozitivne obaveze državne vlasti da osigura da vjerska sloboda postoji u duhu uzajamne tolerancije i pluralizma”- stoji u mišljenju Vlade BPK-a Goražde kao doprinos u odnosu na pomenutu Deklaraciju.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.