• OBJAVLJENO: 06.06.2017.
Posjeta ambasadorice Švicarske u Bosni i Hercegovini
Potvrđena dosadašnja dobra saradnja i najavljeni novi razvojni projekti

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer danas je posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde, gdje se susrela s premijerom kantona Emirom Okovićem i ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabirom Bešlijom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i sekretar Vlade Emir Sijerčić, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i vrijednim projektima koji su posredstvom Švicarske ambasade realizovani na prostoru ovog kantona.

Također, razgovarano je o aktuelnim aktivnostima i planovima Vlade, kao i nastavku saradnje sa  Švicarskom ambasadom.

Ambasadorica Rauber Saxer najavila je ovom prilikom nove programe koji će se realizovati putem Švicarske ambasade.

Govoreći o onome što je do sada postignuto na planu privrednog razvoja i zaposlenosti, ambasadorica je kazala da je Bosansko-podrinjski kanton postigao veoma dobre rezultate u ovoj oblasti, te da može poslužiti kao primjer ostalim kantonima.

Premijer Emir Oković je istakao da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde kroz saradnju sa Ambasadom Švicarske trenutno uključen u nekoliko različitih projekata.

Kao veoma značajan, pomenut je projekat Mobilnog biroa koji se realizuje u sklopu Projekta zapošljavanja mladih (YEP projekat) u saradnji sa Službom za zapošljavanje BPK Goražde koji je, kako je istaknuto, već dao pozitivne rezultate.

– Pored toga, kroz pojedine projekte UNDP-a, kao što su Projekat razvojnog planiranja i Projekat za dijasporu zajedno ulazimo u neke nove aktivnosti. Naravno, Švajcarska ambasada je uključena i u projekat stambenog zbrinjavanja, znamo da se grade novi stambeni objekti u općini Pale i Foča u Federaciji BiH, a općini Goražde takođe ovih dana će biti raspisan tender za jedan objekat – kazao je premijer.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnom stanju i potrebama u oblasti socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, s ciljem da se sagledaju najpovoljniji modaliteti saradnje i rješavanja najvažnijih pitanja u pomenutim oblastima.

– U svakom slučaju, saradnja je veoma dobra i ista će biti nastavljena kroz nekoliko projekata koji su u toku, a ono što smo upoznati je da švajcarska Vlada priprema za Bosnu i Hercegovinu novi četverogodišnji plan sa kojim ćemo naknadno biti detaljno upoznati i pokušati se uklopiti u sve ono što bude strateški cilj Švajcarske u BiH – zaključio je premijer Emir Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.