• OBJAVLJENO: 03.07.2017.
Održan Okrugli sto pod nazivom „Važno je biti svjedok“
Ukazano na značaj procesuiranja ratnih zločina tokom 1992-1995. godine na području BPK-a Goražde

U organizaciji Udruženja logoraša „Goražde“ Goražde te uz podršku Grada Goražde, Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i sponzorstvo BH Telecoma d.d. Sarajevo-Direkcija Goražde, danas je u hotelu Behar Goražde održan Okrugli stol pod nazivom „Važno je biti svjedok“.

Naime, cilj ovog Okruglog stola bio je ukazati da je veoma malo procesuiranih ratnih zločina, odnosno procesuiranih izvršilaca ratnih zločina koji su se desili u periodu od 1992. do 1995. godine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Svoje učešće na Okruglom stolu, osim svjedoka s područja našeg kantona, uzeli su između ostalih i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova BPK-a Goražde, predstavnici Udruženja žena „Seka“ Goražde, Udruženja „Svjetlost Drine“ Goražde te Udruženja „Medica“ Zenica.

Na važnost svjedočenja ratnih zločina koji su se desili na području našeg kantona ukazao je predsjednik Udruženja logoraša „Goražde“ Goražde Muhamed Hećo.

„Svjedoci smo da nakon 25 godina po završetku agresije na BiH veliki broj počinilaca zločina nije kažnjen niti odgovara za zločin koji je počinio. Udruženje se u ovom segmentu fokusiralo na zločine koji su se desili na području BPK-a  Goražde i danas nam je cilj ukazati koliko je važno svjedočenje za te ratne zločine. Prema mom saznanju, možda su procesuirana samo 2-3  slučaja i mislim da više nikad niko nije odgovarao za počinjene zločine. Ja uvijek kažem zločin je skrivati zločin i  ljudi trebaju da kažu istinu o onome što se dešavalo“ – kazao je on.

Direktorica Udruženja „Medica“ Zenica Sabiha Husić, koja je prisustvovala današnjem Okruglom stolu, ukazala je da ovo Udruženje već 25. godinu radi s ciljem pružanja adekvatne podrške  i zaštite  preživjelima ratnog seksualnog nasilja i drugih trauma.

„Sve ove godine pokušavamo biti uz svjedoke i motivisati ih da svjedoče na način da znaju da će dobiti adekvatnu podršku prije svjedočenja, i ono što je jako važno, poslije svjedočenja. Svjedoci su često zaboravljeni i to je jedan od razlog što nakon više od 20 godina nisu motivisani da svjedoče, jer često navode kao argument da nisu dovoljno zaštićeni i sigurni u svojim mjestima gdje žive, pa i u cijeloj BiH. To je bio razlog zašto je ovo Udruženje zajedno sa još nekoliko njih pokrenulo projekat u cilju  jačanja uspostavljenih institucionalnih mreža i formiranja novih, s ciljem pružanja podrške svjedocima, odnosno da znaju kome se mogu obratiti, kada i u koje vrijeme te da znaju koju podršku će dobiti ukoliko se odluče svjedočiti. Jednostavno da prihvate i shvate da postoje resursi koji im stoje na usluzi i da je svjedočiti časno i pošteno u BiH jedan od značajnih dokaza za postizanje pravde, a time sigurno i jedan od značajnih koraka u procesu pomirenja u BiH“ – ističe ona.

Također, istaknuto je da veoma važno omogućiti da se zločini koji su se događali tokom ratnog razdoblja procesuiraju zbog žrtava, počinitelja ali i zbog cjelokupnog društva, jer je puno nedorečenih priča  koje je potrebno ispričati te da u ovom postupku dokazivanja istine sudjeluje što je moguće veći broj svjedoka koji će istinito svjedočiti o svim tim događajima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.