• OBJAVLJENO: 08.08.2017.
Radna tijela Skupštine BPK Goražde
Održana sjednica Komisije za pitanja boračko-invalidske zaštite, izbjeglih i raseljenih lica

Među pitanjima koja su razmatrana na današnjoj sjednici Komisije za pitanja boračko- invalidske zaštite, izbjeglih i raseljenih lica i povratnika Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bile su i pripreme za obilježavanje godišnjice Operacije „Krug“ u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina te obezbjeđenje finansijskih sredstava u ovu svrhu.

Također, razmatrano je pitanje donošenja novog Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde, te je donesen zaključak kojim je Skupštini predloženo da se u ovaj zakon uvrste određene odredbe koje imaju za cilj poboljšanje materijalno-socijalnog statusa djece iz šehidskih porodica te demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Komisija je razmatrala i pitanje implementacije zaključaka sa tematske sjednice Skupštine BPK Goražde o procesuiranju ratnih zločina na području BPK Goražde u periodu 1992-1995. godine. S tim u vezi, donesen je zaključak kojim je od resornog ministarstva i boračkih udruženja zatraženo da delegiraju svog predstavnika  radi formiranja tima koji će zajedno sa Komisijom za pitanje boračko-invalidske zaštite, izbjeglih i raseljenih lica i povratika na osnovu zaključaka Skupštine BPK-a Goražde od 25. aprila 2017. godine izraditi plan i strategiju za pokretanje određenih procesa u vezi sa pitanjima razmatranim na ovoj sjednici.

Na današnjoj sjednici, Komisija je donijela i zaključak u okviru kojeg je dato zaduženje Koordinaciji boračkih udruženja BPK Goražde za organizaciju zajedničkog sastanaka s nadležnom skupštinskom komisijom, predstavnicima Vlade, Skupštine i resornih ministarstava u BPK Goražde te predsjednicima klubova poslanika koji participiraju u Skupštini BPK-a o temi rješavanja aktualnih pitanja boračke populacije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.