• OBJAVLJENO: 08.02.2018.
Posjeta ministra transporta i komunikacija BiH i visoke turske delegacije Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Održani sastanci sa zvaničnicima i upriličena posjeta istočnom dijelu rute autoputa Beograd – Sarajevo

U Goraždu je danas održan sastanak s predstavnicima Ministarstva transporta i komunikacija BiH na čelu s ministrom Ismirom Juskom i visokom turskom delegacijom, predvođenom ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Koçom te zamjenikom generalnog direktora Autocesta Republike Turske Mehmetom Tutaşom, na kojem je bilo govora o Projektu izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Cilj sastanka bio je da se obilaskom na terenu i kroz razgovore sa zvaničnicima prikupe određene informacije koje će poslužiti u procesu donošenja odluke o budućim trasama ovog autoputa.

Ministar Jusko podsjetio je da je u vezi s projektom autoputa jučer upriličen obilazak dijela rute koja bi trebala povezati Brčko, Tuzlu i Bijeljinu, dok je neposredno prije ovog sastanka održan i sastanak sa zvaničnicima Opštine Višegrad.

– Sutra ćemo imati jedan završni sastanak na kojem ćemo sumirati svih ovih pet dana i vidjeti koja je dinamika za fazu II. Kao što je to više puta istaknuto, ključni cilj ove delegacije u ovom momentu je prikupljanje što većeg broja informacija da bi se mogla napraviti jedna kvalitetna studija izvodljivosti – istakao je on.

Ministar Ismir Jusko također je izrazio uvjerenje da će se se stavovi oko mogućih trasa autoputa usaglasiti u što kraćem roku, kako bi se što prije krenulo sa izradom projektne dokumentacije i realizacijom samog projekta.

Ambasador Koç osvrnuo se ovom prilikom na sastanke koji su početkom sedmice održani na nivou entiteta i na državnom nivou na kojima su, kako je naglašeno, nadležne instance predstavile relevantne informacije u vezi s ovim projektom, a današnja posjeta istočnom dijelu rute i sastanci s premijerom BPK i gradonačelnikom Goražda imali su isti cilj.

– Razgovaraćemo o eventualnim alternativama ruta, kako bi delegacija, koja je ovdje na tehničkom nivou, prikupila što više podataka, mogla ih obraditi, usporediti sa svojim podacima koje posjeduje i pripremiti jednu studiju na osnovu koje će se utvrditi i tačnija ruta i model finansiranja samog puta – istakao je on.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković pozdravio je današnji sastanak  i ocijenio ga kao dobru priliku da se predstave pogledi BPK Goražde u vezi s budućim cestovnim povezivanjem Beograda sa Sarajevom.

– Dosta je argumenata koji govore u prilog tome da trasa treba proći teritorijom Bosansko-podrinjskog kantona, iz više razloga. Mi, kao kanton, već tri godine se intenzivno bavimo pitanjem cestovnog povezivanja, prevashodno sa Sarajevom i čini mi se da je to kompatibilno sa cijelim ovim projektom. Ideja ovog cestovnog povezivanja imala je reakciju iz ove sredine na način kako mi to vidimo i mogu reći da je ova ideja o mogućnosti razvijanja tzv. prstena koji će unutar BiH zadovoljiti sve ove kriterije, dobrodošla. Mi ćemo danas imati jednu prezentaciju na kojoj ćemo istaći šta mi možemo dati kao doprinos ovoj ideji i reći sve ono zbog čega smatramo da ova trasa treba proći Goraždem kao jednim od privredno najperspektivnijih područja na ovoj trasi – istakao je on.

Gradonačelnik Muhamed Ramović istakao je da je Grad Goražde od samog početka bio uključen u razgovore o budućoj trasi autoputa kroz jugoistočnu Bosnu te obrazložio zašto Goražde ne bi smjelo biti izostavljeno iz ovog projekta.

– Goražde je na neki način centar ove regije koji bilježi, takođe, velike uspjehe u privredi. Mi izvozimo u 50  zemalja i uvijek je problem ta putna komunikacija – istakao je on.

Ambasador Koç pozitivno je ocijenio cjelokupnu posjetu, kao i sve održane sastanke.

– Zadovoljni smo dosadašnjim sastancima i rezultatima sastanaka, obzirom da smo se lično uvjerili u političku volju BiH,  svih nadležnih ustanova u BiH, ali i želju građana BiH da se realizira ovakav jedan projekat – zaključio je on.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.