• OBJAVLJENO: 05.07.2011.
Inicijativu Ministarstva za boračka pitanja prihvatila Vlada BPK-a Goražde

Započele pripreme za izgradnju muzeja „Most ispod mosta Alije Izetbegovića“

Ministarstvo za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pokrenulo je inicijativu za izgradnju muzeja „Most ispod mosta Alije Izetbegovića“ u Goraždu. Ovu inicijativu prihvatila je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na svojoj 15.redovnoj sjednici, te zadužila Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline da u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja pokrene proceduru na implementaciji, odnosno izgradnji pomenutog muzeja.

S tim u vezi, Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ovih dana raspisalo je Konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja uređenja pješačkog mosta u Goraždu koji je objavljen u «Sl. glasniku BiH» broj. 51/11. (Tekst konkursa dostupan na ovom linku).
U toku je imenovanje Komisije za javne nabavke čiji je zadatak da ustanovi sadržaj konkursnog rada, odredi radne šifre, ispita ispravnost i blagovremenost pristiglih konkursnih radova, te ih proslijedi Stručnoj komisiji za odabir idejnog rješenja, koja vrši ocjenu i donosi konačnu Odluku o izabranom radu i redoslijedu nagrada.

Odlukom Stručne komisije nagradiće se i otkupiti tri najbolja idejna rješenja:
I nagrada u novčanom iznosu od 4.000,00 KM
II nagrada u novčanom iznosu od 1.500,00 KM
III nagrada u novačnom iznosu od 500,00 KM

U obrazloženju inicijative za izgradnju muzeja „Most ispod mosta Alije Izetbegovića“ministar za boračka pitanja Dževad Adžem između ostalog je naveo:

“Historija Bosne i Hercegovine je burna i predstavlja stalnu borbu bošnjačkog naroda za očuvanje svog identiteta i opstanak na prostoru Balkana. Jedan od najsvježijih primjera te borbe je i odbrana od posljednje agresije u periodu 1992-1995.godine, u kojoj je živote izgubilo 1973 pripadnika jedinica Armije RBiH sa prostora Istočne Bosne, koji su danas u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, jedinog dijela Bosne i Hercegovine na rijeci Drini u kojem još većinski žive Bošnjaci.

Pored pripadnika OS, živote je izgubilo i preko 2000 civila, što dovoljno govori o bestijalnosti agresora. Ove žrtve zaslužuju da se ne zaborave.

Ljudima je urođena želja da ostave trag svog ovozemaljskog postojanja, obilježe epohu u kojoj su živjeli i ovjekovječe događaje i ličnosti koji su bili presudni za njihov napredak ili opstanak. Iz te želje proizašle su neke od najvećih kulturnih i civilizacijskih vrijednosti, koje se uzimaju kao primjer razvoja jednog društva ili naroda u cjelini.

Simbol goraždanskog otpora posljednjoj agresiji i ove epohe u historiji opstanka bošnjačkog naroda na obalama rijeke Drine je “Most ispod mosta”.

Ova inicijativa je rezultat želje da se izgradnjom adekvatnog obilježja u Goraždu, narednim generacijama ostavi trajna poruka koja će ih prisjećati na sve one koji su u odbrani imetaka, dostojanstva, zemlje, svoje vjere i slobode dali najvrijednije što su imali – svoje živote.

Sagledavajući sve aspekte odbrane Goražde, kao najadekvatnije spomen-obilježje ovog vremena nameće se izgradnja historijskog muzeja “Most ispod mosta”.

Stavljajući pečat vremena u kojem su branitelji države poginuli, ovo spomen obilježje treba da bude stalna opomena budućim generacijama o zlu koje nam je učinjeno, kako se više nikada i nikome ne bi ponovilo. “

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.