• OBJAVLJENO: 03.03.2018.
Sevdah , sevdalinka i promocija knjige o sevdalinki u goraždanskom Centru za kulturu
DR. ENES KUJUNDŽIĆ – „SEVDAH I SEVDALINKA SU OGLEDALO DUŠE…“

Članice i članovi sarajevskog Udruženja „ Saray – Sevdah“ počastili su i obradovali tridesetak posjetilaca u Maloj sali Centra za kulturu Goražde događajem koji će se posve sigurno pamtiti. Povod je bio promocija knjige autora dr. Enesa Kujundžića „ Poezija sevdaha“. Potpuno izvan standarda uobičajenih za promocije knjiga, imali smo sreću da uz priču o sevdalinki, tom beskrajno značajnom blagu Bosne i Hercegovine, uživamo u izvedbama sevdalinki, od kojih su i neke otpjevane na ovoj večeri, svakako bezvremene.

Autor knjige, dr. Enes Kujundžić je istakavši kako su sevdah i sevdalinka – ogledalo duše, govorio o razlozima za nastanak njegove knjige – kao obavezi da se sevdalinka i brojni tekstovi koji sežu daleko u prošlost sačuvaju od zaborava. Najavio je i niz aktivnosti koje se realizuju ili će to tek da se desi a s ciljem promovisanja inicijative da sevdalinka kao nemjerljivo važni dio našeg nematerijalnog kulturnog naslijeđa bude na listi UNESCO -vog zaštićenog blaga.

Refija Muslić, predsjednica Udruženja „ Saray – Sevdah“ predstavila je ovo mnogostruko značajno udruženje, a u nekoliko izvedbi potvrdila se kao vrsna intrepretatorka sevdalinke. Poseban ugođaj na ovoj večeri darivao je sazlija Avdo Lemeš.

Domaćin i organizator ove lijepe večeri sevdaha i poezije bio je goraždanski Centar za kulturu, a zadovoljstvo što je ovaj susret sa sevdalinkom i njenim čuvarima i promotorima, uvršten u program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Goraždu, izrazio je Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.