• OBJAVLJENO: 07.03.2018.
Sastanak premijera i članova Vlade s predstavnicima Zajedničke komisije “Inicijative za lokalne vlasti”
Upravljanje ekonomskim razvojem je ključno pitanje lokanih vlasti u BiH

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas su boravili predstavnici Zajedničke komisije Evropske unije koja djeluje u okviru saradnje poznate pod nazivom “Inicijativa za lokalne vlasti”.

Cilj Komisije koja je osnovana u sklopu zajedničke saradnje Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, USAID-a i Ambasade Švicarske i u čijem sastavu su međunarodni eksperti iz područja lokalne uprave Mladen Milanović, Gary O’Callahan, Cároly (Charles) Jókay, Regula Bäbler i Giorgio Brosio je da sagleda probleme i izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju lokalne vlasti u BiH te izradi preporuke koje mogu pomoći u prevazilaženju tih problema.

Na sastanku koji je ovom prilikom održan s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emirom Okovićem, ministrima finansija, privrede, obrazovanja i urbanizma Nudžeimom Džihanićem, Anesom Salmanom, Damirom Žugom i Slobodanom Jankovićem te sekretarom Vlade Emirom Sijerčićem, razgovarano je o trenutnoj situaciji u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, ekonomskog razvoja, javnih prihoda i budžetiranja te javnog reda i sigurnosti na prostoru BPK Goražde.

Premijer Emir Oković i ministar za finansije Nudžeim Džihanić upoznali su predstavnike Komisije s trenutnom situacijom u pomenutim oblastima, kao i ključnim problemima u funkcionisanju Kantona.

– Mi vidimo da već kreću procesi koji se tiču određenih planiranja i inicijativa za naredni period te obilazak terena od strane relevantnih institucija u smislu poboljšanja djelovanja na nivou lokalnih zajednica, kantona i šire. Danas smo imali priliku da ukažemo na sve nedostatke raspodjele javnih prihoda, prevashodno u smislu osnovnog zahtjeva da svi kantoni moraju imati minimum za ostarivanje svojih ustavnih nadležnosti. Znamo da ovaj kanton u zadnjih deset godina ima disbalans između prihodovne i rashodovne strane i to je ono što se generalno pojavljuje kao najveći problem i smetnja infrastrukturnim i razvojnim komponentama – kazao je premijer Oković te izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom i pokrenutim inicijativama za unaprjeđenje stanja u ključnim oblastima za život građana.

Ovom prilikom iskazana su očekivanja da će rad Komisije doprinijeti definisanju konstruktivnih rješenja u pomenutim segmentima.

– Ideja komisije je da u razgovorima sa svim kantonima i opštinama u BiH diskutuje ključne sistemske probleme koji sprečavaju opštine da budu više efikasne. Danas smo imali šansu da razgovaramo o vrlo interesantnim rezultatima ovog kantona, ali i o mnogim problemima koji nisu tako različiti u suštini od problema u drugim kantonima – istakao je član komisije Mladen Milanović.

Komisija završava svoj rad sredinom godine, a cilj je, kako je istaknuto, da se pripreme preporuke za unaprjeđenje stanja u predmetnim oblastima, kao i prijedlozi za međunarodnu zajednicu, lokalne, federalne i državne vlasti u kojem pravcu bi se mogle napraviti svrsishodne i brze promjene koje su kompatibilne sa ciljevima Reformske agende za BiH.

– Mislimo da ima prostora da se u svim tim oblastima poboljša funkcionisanje kantona i opština, saradnja između kantona i opština i saradnja sa federalnim i entitetskim vlastima – zaključio je Milanović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.