• OBJAVLJENO: 16.04.2018.
Vlada BPK Goražde i Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja
Potpisan Sporazum o realizaciji i zajedničkom finansiranju Projekta utopljavanja zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja

Danas je potpisan Sporazum između Vlade  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Zavoda zdravstvenog osiguranja kojim su stvorene pretpostavke za početak novog projekta energetske efikasnosti u javnom sektoru na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Radi se o projektu u okviru kojeg će se na zgradi Zavoda, osim tople fasade, uraditi i zamjena stolarije te rekonstrukcija krovne konstrukcije, a ovo je, kako je istaknuto, još jedan u nizu projekata kojim će se doprinijeti poboljšanju stanja kada se radi o energetskoj efikasnosti u javnom sektoru na području ovog kantona.

Ugovor o realizaciji projekta i zajedničkom finansiranju potpisali su premijer BPK Goraže Emir Oković i zamjenik direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja  Emir Pršeš, a svečanosti potpisivanja prisustvovali su i ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija te predsjednik Upravnog odbora Zavoda Nermin Papračanin.

Istaknuto je da će i ovaj projekat, kao i raniji projekti utopljavanja, biti realizovan u zajedničkoj saradnji Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline i UNDP-a u okviru projekta Zelenog ekonomskog razvoja, u čijem finansiranju će takođe učestvovati Zavod zdravstvenog osiguranja.

– Vrijednost investicije je oko 60.000,00 KM, pri čemu je učešće Zavoda 20.000,00 KM, resornog ministarstva 10.000,00 KM i preostalih 30.000,00 KM je obezbijeđeno putem UNDP-a. U svakom slučaju, radi se o objektu za koji se pokazala opravdanost provedbe ovakvih mjera i istovremeno se to uklapa u naše aktivnosti uljepšavanja uže gradske jezgre. Budući da se ovo nastavlja na neke aktivnosti koje smo ranije vodili, drago mi je da smo došli u ovu fazu i da krećemo u implementaciju projekta vezano za ovaj objekat – kazao je premijer Emir Oković.

Zamjenik direktora Zavoda Emir Pršeš iskazao je zahvalnosti Vladi, predstavnicima UNDP-a i organima upravljanja kantonalnog Zavoda koji su dali punu podršku ovom projektu te najavio da će ove godine biti realizovan i projekat unutrašnjeg preuređenja prostorija Zavoda.

– Ono što je isto bitno istaći je da je Zavod u 2017. godini uradio idejno rješenje o komplet rekonstrukciji unutrašnjih prostorija, prije svega, šalter sale, kako bi naši osiguranici imali što kvalitetniju uslugu – istakao je on.

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Emir Oković kazao je da će u ovoj godini na području BPK Goražde biti realizovana još dva projekta energetske efikasnosti u javnom sektoru.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.