• OBJAVLJENO: 12.06.2018.
Premijer BPK Goražde
Predstavljen Nacrt zakona o lokalnom poslovanju BPK Goražde

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković danas je govorio o Zakonu o lokalnom poslovanju BPK Goražde koji je Vlada utvrdila u formi nacrta na svojoj posljednjoj sjednici i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Ocijenjeno je da se radi o veoma važnom zakonu koji će urediti najvažnija pitanja u oblasti lokalnog poslovanja.

– Kanton je isključivo nadležan za oblast lokalnog poslovanja i jedan smo od prvih kantona koji donosi ovakav zakon. Ono što je suština ovog zakona jeste da, prije svega, normiramo oblast podrške privredi, da odredimo koje su to vrste mogućih uticaja na samu privredu, i na kraju krajeva, da se u određenom smislu odužimo privredi za sve ono pozitivno što je napravila u ovom kantonu – kazao je premijer.

Jedan od ciljeva zakona jeste i stvaranje pretpostavki za novo investiranje i reinvestranje u privredu.

– Znamo da prihodi po osnovu poreza na dobit rastu i mislimo da je došlo vrijeme da se taj dio, u određenim kapacitetima, vrati privredi, a sve u cilju povećanja zapošljavanja, daljeg razvoja unutar privrednih subjekata i ukupnog stanja u kantonu – istakao je premijer Emir Oković.

On je kazao da će se zakonom definisati i vrste podsticaja u privredi, te pojasnio da će se oni prvenstveno ogledati kroz podršku u zapošljavanju, podršku inovacijama, tehnološkom razvoju i razvoju industrijskih zona, grantovskim podrškama i sl.

Predstavljeni su još neki detalji koji se odnose na samu implementaciju ovog zakona.

– Sam metod koji ovaj zakon podrazumijeva jeste da se na nivou tri godine odredi jedan okvirni plan, šta je to strateško za BPK, koji su to oblici podsticaja, odnosno utjecaja društva na daljnji privredni razvoj i, na kraju krajeva, koji su to novčani iznosi koji se mogu utrošiti za tu oblast. Naravno, sve mora biti usklađeno sa Zakonom o državnoj pomoći. Istovremeno, pored tog trogodišnjeg plana, na nivou godine prilikom donošenja budžeta donosi se i godišnja odluka koja konkretizuje taj plan u samoj budžetskoj godini – pojasnio je premijer

Na kraju, iskazano je očekivanje da će u samoj proceduri usvajanja zakona doći do poboljšanja njegovih pojedinih odredbi.

– Ja očekujem da će se u fazi usvajanja zasigurno pojaviti još konstruktivnih prijedloga u smislu amandmanskog djelovanja, javnih rasprava i svega ostalog, da bismo na kraju dobili jedan značajan produkt, odnosno zakonski tekst koji će ostvariti one ciljeve zbog kojih smo i krenuli u proceduru usvajanja – kazao je premijer Emir Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.