• OBJAVLJENO: 10.05.2005.
Seminar na temu: Politički i ekonomski značaj regiona u Evropi i svečanost otvaranja Instituta Regija Evrope

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Salko Obhođaš učestvovao je u Beču učestovao na seminaru pod nazivom: “Politički i ekonomski značaj regiona u Evropi”, te prisustvovao ceremoniji svečanog otvaranja Instituta Evropskih Regiona u uredu Saveznog kancelara Republike Austrije Dr. Wolwgang Schussel-a.

Prvog dana seminara, pozdravne riječi uputio je Univ.doc.dr.Franz Schausberger-a, predsjednik Instituta Regija Evrope (IRE) i predsjednik Komisije za konstitucionalna pitanja i Evropsku vladu, koji je govorio o značaju regija u evropskom integracionom procesu. Nakon toga učešće su uzeli i Jonathan Said, Centar za ekonomska i poslovna istraživanja London, mr. Thomas Fischer, direktor projekta “Savremena politička kontrola”, Giovanni Di Stasi, predsjednik Kongresa opština i regiona Evrope (KGRE) i Riccardo Illy, predjednik Autonomne regije Friuli-Venezia Giulia i predsjednik Skupštine Evropskih Regiona.
Na kraju izlaganja prisutnih gostiju, uslijedila je diskusija i rezime od strane mr. dr. Stefan Eder-a, zamjenika predsjednika Instituta Regija Evrope.

Istog dana po završetku seminara, Premijera BPK Goražde mr. Salka Obhođaša, primio je na ceremoniju svečanog otvaranja Instituta Regija Evrope Savezni kancelar Republike Austrije Dr. Wolwgang Schussel, jedan od idejnih tvoraca Instituta. Tokom razgovora sa Premijerom BPK Goražde, Kancelar Schussel je istakao da su regije budućnost Evrope.

Pored Kancelara dr. Wolfgang Schussel-a, na otvaranju Instituta regija Evrope na temu: “Značaj regija u ujedinjenoj Evropi”govorili su i Peter Straub, predsjednik Savjeta općina i Regija Evrope kao i univ. prof. dr. Kurt Biedenkopf, bivši Premijer pokrajine Sachsen .
Institut Regija Evrope je osnovan u ljeto 2004. godine od predstavnika regija , a na osnovu dogovora od 18. juna 2004. godine, gdje su se šefovi država i vlada 25 država članica dogovorili oko dokumenta vezanog za Evropski ustav, u kojem je regionalna i općinska dimenzija po prvi put uključena u Ustav. Predstavnici regionalnih vlasti uspješno su privukli pažnju Komisije odgovorne za pripremanje Evropskog ustava vezano za važne regionalne i općinske interese.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.