• OBJAVLJENO: 11.09.2018.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Grad Goražde
Potpisani sporazumi o regulisanju prava i obaveza na realizaciji dva značajna projekta

Premijer Bosansko-podrinjskog katnona Goražde Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović danas su potpisali sporazume u okviru kojih će biti omogućena daljnja implementacija dva značajna projekata za Bosansko-podrinjski kanton i Grad Goražde.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća te pomoćnik gradonačelnika za prostorno-uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica  Enver Adžem, a radi se o sporazumima o regulisanju međusobnih prava i obaveza na nekretninama u Rasadniku te realizaciji Projekta rekonstrukcije i izgradnje Centralnog spomen-obilježja braniteljima Goražde.

Prema riječima premijera Emira Okovića, prvi sporazum se odnosi na postupak legalizacije objekata JU Dom za stara i iznemogla lica u okviru kojeg će Kanton platiti sredstava u iznosu od 126.720,00 KM, odnosno 36.986,59 KM Gradu Goraždu kao naknadu za zemljište i pripadajuću rentu.

Cilj ovog sporazuma je stvaranje pretpostavki za realizaciju CEB II projekta koji predviđa zatvaranje kolektivnih centara.

– To nam je izuzetno značajno i potrebno budući da je odobren projekt rekonstrukcije i sanacije Staračkog doma, gdje donator uslovljava čistu-imovinsko-pravnu situaciju da bi ušao u sam projekat, čija procijenjena vrijednost je oko 1,5 miliona KM – kazao je premijer.

On je također iskazao veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma koji će omogućiti početak aktivnosti na rekonstrukciji i izgradnji Centralnog spomen-obilježja braniteljima.

– Želimo zajedno sa Gradom Goraždem uraditi taj projekat, što on i zaslužuje, i u određenom smislu riješiti sve imovinsko-pravne pretpostavke za izdavanje građevinske dozvole, a taj postupak je u proceduri – kazao je premijer Oković.

U ovom projektu Bosansko-podrinjski kanton će učestvovati sredstvima u iznosu od 100.000,00, a Grad Goražde sredstvima u visini od 31.000,00 KM.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumima iskazao je i gradonačelnik Muhamed Ramović te istakao dobru saradnju između Bosansko-podrinjskog katnona Goražde i Grada Goražda u prethodnom periodu. Ova saradnja, kako je istaknuto, rezultirala je vrijednim projektima, među kojima je i podjela potkrovnih stanova u Titovoj ulici, izgradnja novih stambeno-poslovnih objekata te aktuelni CEB II projekat.

Posebno zadovoljstvo iskazano je početkom aktivnosti na rekonstrukciji i izgradnji Centralnog spomen obilježja braniteljima.

– Zaista to zaslužuju svi naši branioci. Građani nam to uvijek na neki način predlažu i mislim da Grad Goražde i Vlada će dati jedan doprinos u tom dijelu i dat će dužno poštovanje poginulima – kazao je gradonačelnik.

Značajnu ulogu u stvaranju pretpostavki za realizaciju ovih projekata dala je i Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– Na veliko lično zadovoljstvo i na zadovoljstvo svih građana Bosansko-podrinjskog  kantona Goražde krenuli smo u kvalitetno rješavanje pitanja spomen-obilježja braniocima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda. Ovo je dobar vid saradnje i dobre prakse i ono što mogu sa zadovoljstvom reći je da svaki projekat, koji je bio za dobrobit građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, je bio podržan kako od Gradskog vijeća Grada Goražda, tako i od Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde – kazala je predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.