• OBJAVLJENO: 14.09.2018.
Sjećanje na Sportske igre Goraždanskog okruga
U sportskim natjecanjima učešće uzelo više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola sa prostora BPK Goražde

U okviru Programa obilježavanja 18. septembra – Dana oslobođenja i Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda, jutros su na sportskim terenima „1. maj“ Goražde započela sportska natjecanja u znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga – SIGO.

Ovo takmičenje u sportskim disciplinama fudbal, rukomet, košarka, odbojka i atletika, u  kojem je učešće uzelo više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola, održava se u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i obrazovanja i Udruženja pedagoga sporta  BPK Goražde, a uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražda, a manifestaciju je zvanično otvorio ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

U svom obraćanju, on je ukazao na značaj obilježavanja ove, sada već tradicionalne sportske manifestacije.

„Drago mi je što kroz jednu kulturu sjećanja se podsjećamo onog što je bilo ponos Bosne i Hercegovine u periodu agresije a to je period 1992-1995. godina, kada je ovaj grad 1336 dana bio opkoljen bez vode, hrane i struje i kada su se patrioti ovog grada opredjelili da organizuju prvu sportsku manifestaciju u BiH a to su bile SIGO igre. Oni su u slobodno vrijeme pokazivali da znaju biti i borci i sportisti, a igre su ujedno predstavljale jedno jedinstvo među borcima i sportistima“ – kazao je ministar Damir Žuga.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

„Sa ovog mjesta, draga djeco, želim da pošaljemo poruku cijelom svijetu da nikada više nigdje rata ne bude. Za Goražde, to je prošlost a ovom prilikom želim da kažem da naš grad ima budućnost u kojem želim da svi imamo bolje dane i trenutke“ – kazao je on.

Naredni sportski događaji u okviru obilježavanja 18. septembra su Sportsko takmičenje ribolovaca – „Mujo Peštek Tito“ i „Elvedin Čakal Čaka“ Sadba, Turnir u dječijem fudbalu u Vitkovićima te Memorijalni rukometni turnir „Mevzeta Perla-Balja“ koji će se održati u subotu, 15.09.2018. godine. prema utvrđenim satnicama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.