• OBJAVLJENO: 23.01.2019.
Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde
Najznačajnije finansijske dokumente Kantona i kantonalnih ustanova treba usvojiti u što kraćem roku

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održalo sjednicu na kojoj su razmatrani nacrti Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu i Zakona o unaprjeđenju lokalnog poslovanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U okviru diskusija po utvrđenom dnevnom redu, proistekla su određena mišljenja koja su podržali svi socijalni partneri, a tiču se toga da je potrebno ubrzati sve procese u vezi s donošenjem Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu, kao i finansijskih planova i drugih značajnih dokumenata vanbudžetskih fonodova i institucija u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Imajući u vidu da je neophodno osigurati potpuno funkcionisanje Kantona i kantonalnih ustanova u skladu s datim ustavnim i zakonskim nadležnostima, na sastanku je posebno ukazano na značaj blagovremenog donošenja pomenutih dokumenata.

Klada je riječ o Nacrtu zakona o unaprjeđenju lokalnog poslovanja, socijalni partneri su pohvalili izradu ovog zakonskog teksta, zbog činjenice da se po prvi put uspostavlja pravni osnov za planiranje i dodjelu novčanih sredstava u vidu poticaja za realni sektor, što je do sada finansirano na osnovu posebnih programa utroška sredstava koje je odobravala Vlada.

Također je istaknuto da će ovaj zakon doprinijeti isticanju značaja privrednih društava u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koja su generatori i okosnica njegovog privrednog razvoja. To je, kako je naglašeno, vidljivo i po porezu na dobit koji se uplaćuje u Budžet Kantona, a statistike pokazuju da se radi se o kontinuiranom povećanju prihoda po osnovu ovog poreza, što je, istovremeno, pokazatelj kvalitetnog poslovanja privrednih društava na ovom prostoru.

S tim u vezi, ukazano je na potrebu što skorijeg donošenja pomenutog zakona, kako bi se što prije započelo s njegovom implementacijom i generisanjem pozitivnih rezultata koji će proisteći iz njegove primjene.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.