• OBJAVLJENO: 25.05.2019.
Obilježena 27.godišnjica Bitke na Zebinoj šumi
Nikad ne smijemo zaboraviti ovu i sve bitke koje su spriječile napredovanje neprijatelja prema Goraždu!

U organizaciji Općine Foča u FBiH i Udruženja demobilisanih boraca danas je obilježena je 27.godišnjica prve ali i ostalih bitaka na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajne na početku rata za odbranu grada Goražda.

25.maja 1992.godine borci Armije RBiH, zahvaljujući hrabrosti i požtvovanosti, spriječili su dalje napredovanje neprijatelja prema Goraždu. U prvoj, ali veoma značajnoj bici odbrane od neprijateljskih snaga, borci Armije Bosne i Hercegovine zaustavili su dalje napredovanje agresora iz pravca Foče te zaplijenili značajnu količinu MTS-a .

„Dotad, do 25.maja 1992.godine formirane su neke manje jedinice na teritoriji od Ilovače, Orahovica, Osanice, Rešetnice, Sadbe, Berića i Bogušića; formirana je 1.drinska brigada koja do tad nije imala sadejstava kao jedinica i tog dana, 25.maja prvi put se organizuje jedna od akcija ovdje na predjelu Zebine šume. Iznenadnim jednim napadom uzeto je dosta naoružanja  i uništeno dosta neprijateljske žive sile. Naneseni su veći gubici neprijatelju i dato do znanja svima nama da možemo pružiti otpor agresoru, nadmoćnom neprijatelju koji je do tad sve zauzeo do ove linije, do Osanice i imao namjeru da i dalje napreduje prema Goraždu“- kazao je tim povodom Selim Imamović, predsjednik Udruženja „Zaima Imamović i saborci“.

Na godišnjicu ove bitke delegacija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, delegacije Muftijstva goraždanskog, Općine Foča u FBiH, Udruženja demobilisanih boraca Općine Foča u FBiH i Patriotskog pokreta položili su cvijeće na spomen obilježje u neposrednoj blizini releja.

„U nama raste jedno žaljenje da se sve manje ljudi okuplja na ovakvim manifestacijama. Jeste da je mjesec Ramazan i zbog toga vam se zahvaljujem što ste došli, međutim to ne smije da bude opravdanje da ne posjećujemo ovakva mjesta, ovakve manifestacije, počevši od 4.maja, prvog napada na Goražde, pa do ove i narednih manifestacija. Ono što me posebno žalosti je što nema mladih ljudi, omladine, djece da vi prenesete svima nama koji smo mlađe generacije, koji nismo direktni učesnici svih ovih dešavanja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, iz perioda agresije, da to ne smijemo zaboraviti jer ukoliko zaboravimo, bojim se da nam se može sve ponoviti“-poručio je u svom obraćanju ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.

Načelnik općine Foča u Federaciji BiH Zijad Kunovac kazao je da će se općinska vlast u svakom pogledu, u svakom momentu truditi da na najbolji način pomogne ne samo demobilisane borce, ratne vojne invalide i šehidske porodice, već sve građane koji se nalaze na prostoru ove lokalne zajednice i šire, pogotovo povratnike u Foču u Republici Srpskoj, koji bez obzira iako je općina Foča u FBiH mala lokalna zajednica traže njenu pomoć.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992.godine, a nakon toga u decembu iste godine, u operacijama pod nazivom „Koverat“ živote je dalo 103 borca. Zebina šuma tokom rata bila je od strateškog značaja i stub odbrane kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad koji je tih ratnih godina bio pun izbjeglica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.