• OBJAVLJENO: 10.07.2019.
Iz Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde
Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde kao i ranijih godina će podržati Manifestaciju „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2019. godina“

Ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Aganović upriličio je danas sastanak s predstavnicima Pododbora za vojne počasti  Organizacionog odbora za održavanje Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2019.godina“ koja će se održati 2. avgusta.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Admir Osmanspahić te predsjednik Udruženja demobilisanih boraca BPK Goražde Nesib Hodo razgovarano je o učešću Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na pomenutoj manifestaciji.

Riječ je o tradicionalnoj, 19. po redu manifestaciji kojom se sjećamo svih šehida i poginulih branilaca Bosne i Hercegovine u periodu agresije 1992-1995. godina.

„Podršku u održavanju ove manifestacije Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde pružalo je i ranijih godina u saradnji sa udruženjima koja okupljaju boračku populaciju. Ove godine planirali smo obezbijediti dva autobusa za učesnike ove manifestacije sa prostora našeg kantona, a sama organizacija bi najvjerovatnije išla preko Udruženja demobilisanih boraca i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde – kazao je ministar Edin Aganović.

Prema njegovim riječima, ove godine pokušat će uvesti i jedna novina u ovaj program, a to je da će se pokušati obezbijediti odlazak djece iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na manifestaciju „Igman“ s ciljem njihovog učešća u defileima zastava. Naglašeno je da bi za ovu priliku, resorno ministarstvo obezbijedilo autobus za prijevoz djece.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Igman je sinonim odbrane Bosne i Hercegovine, s obzirom da je imao ogroman geo-strateški i vojni značaj u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata.

„Koristim ovu priliku da pozovem sva goraždanska udruženja i sve relevante predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u Goraždu, kao i građane da zajedno učestvujemo i u vjerskom programu u ratnoj džamiji „Igman“ gdje će se održati i dova za šehide. Održat će se i defile ratnih brigada u kojem će učestvovati i ove godine, kao i svaki put, veterani 81. divizije jedinice sa ratnim zastavama – kazao je član  Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Džananović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.