• OBJAVLJENO: 01.08.2019.
Iz Programa Festivala prijateljstva 2019.
Tradicionalnu „Bosansku avliju“ otvorila premijerka Aida Obuća

Uoči otvaranja XXII Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu, u poslijepodnevnim satima upriličeno je otvaranje postavke pod nazivom „Bosanska avlija“.

„Bosanska avlija“ postala je sastavni dio festivala, a cilj joj je da se prijateljima i gostima koji dolaze iz drugih gradova i država na jednom mjestu predstavi dio stare bosanske tradicije koja se njeguje na ovom prostoru.

Prije samog otvaranja, položeno je cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda, u kojem su, uz delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda, predvođene premijerkom Aidom Obućom i gradonačenikom Muhamedom Ramovićem, učestvovali i načelnik turske općine Gaziemir sa suprugom.

Čast da pozdravi goste i otvori ovogodišnju „Bosansku avliju“ pripala je premijerki Aidi Obući.

„Bosanska avlija oduvijek je bila simbol ljudskih susreta i mjesto na kojem su se okupljali porodica i prijatelji. Ta druženja uvijek su popraćena poznatim bosanskim gostoprimstvom, kako bismo pokazali da su ljudi, kako naši najbliži, tako i naši prijatelji centralne vrijednosti u našim životima koje moramo čuvati i prema njima se odnositi s posebnom pažnjom.

U bosanskoj avliji, u toku tih susreta, oduvijek su se služila probrana jela i pića, kojima se porodici i gostima ukazivala pažnja i poštovanje. Među svima njima, kao simbol bosanskog prijateljstva i dobronamjernosti, ipak se zadržala bosanska kahva, koja iznova poziva na priču i druženje, zaboravljanje lošeg i početak priče o dobrim stvarima.

Za pripremu današnje Bosanske avlije, veliku zahvalnost dugujemo ženama iz lokalnih goraždanskih udruženja koja njeguju staru bosansku tradiciju koju ovim putem želimo prenositi našim mlađim generacijama, kako bi je i sami baštinili i dalje prenosili“ – kazala je ona u svom obraćanju.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.