• OBJAVLJENO: 08.08.2019.
Sastanak kantonalnih premijera: prijateljska posjeta iz Švicarske Goraždu
Rukovodstvo švicarskog Kantona Glarus boravi u dvodnevnoj prijateljskoj posjeti BPK Goražde

Premijer Kantona Glarus Andrea Bettiga, zamjenica premijera Marianne Lienhard, ministar Kaspar Becker i generalni sekretar Hansjörg Dürst u pratnji ambasadorice Švicarske u Bosni i Hercegovini Andree Rauber Saxer susreli su se danas u Goraždu s premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Obućom i članovima kantonalne Vlade.

Razmjena iskustava, ali i uspostavljanje dugoročnih prijateljstava u fokusu je susreta političkih lidera ova dva kantona. Glarus i BPK su privredno razvijeni kantoni, iako su po površini i broju stanovnika među najmanjima u svojim zemljama.

– Kantoni u obje zemlje imaju dosta sličnih nadležnosti. Mogu naučiti mnogo toga jedni od drugih u segmentima poput razvoja međukantonalne saradnje, strateškog planiranja ili efikasnog upravljanja budžetom“, poručila je ambasadorica Rauber Saxer.

Premijerka Aida Obuća iskazala je iskreno zadovoljstvo današnjom posjetom, kao i saradnjom u okviru Švicarskog programa saradnje u BiH koji se, zajedno s UNDP-om (ILDP) BiH, realizira i na području BPK Goražde.

– Imali smo jedan jako kvalitetan i konstruktivan sastanak tokom kojeg smo se dotakli sličnosti i različitosti naša dva kantona i naše dvije države u biti. Ono što je konkretno dogovoreno jeste da će Ambasada Švicarske nastaviti podržavati projekte BPK Goražde u smislu donošenja strateških dokumenata. Prije svega, mislim na Strategiju razvoja BPK Goražde, jer kao što je poznato naša Strategija razvoja traje do 2020. godine i slijede nam aktivnosti na izradi nove strategije razvoja.  Konkretni projekti pomoći su projekti koji podrazumijevaju poboljšanje energetske efikasnosti na području našeg kantona, što znači da je Švicarska, kao prijateljska zemlja i u tom segmentu obećala podršku našem kantonu – kazala je premijerka.

Ovo je druga posjeta premijera Kantona Glarus Bosni i Hercegovini.

– Radujemo se što imamo priliku boraviti ovdje kao gosti i, naravno, spremni smo da razgovaramo o konkretnim mogućnostima. Mi ćemo sutra govoriti o naša dva sistema koja ćemo uporediti i govoriti o konkretnim pitanjima – poručio je premijer Andrea Bettiga.

Razmjena posjeta uslijedila je nakon radne posjete predstavnika vlasti BPK-a  Glarusu 2018. godine kada su uspostavljene i prve prijateljske veze između dva kantona.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.