• OBJAVLJENO: 09.08.2019.
Drugi dan posjete delegacije Švicarske
Sastanak predstavnika Kantona Glarus, Ambasade Švicarske i UNDP/ILDP BiH  s predstavnicima zakonodavne vlasti BPK Goražde

U okviru svoje dvodnevne posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, delegacija švicarskog Kantona Glarus u čijem sastavu su bili premijer Andrea Bettiga, zamjenica premijera Marianne Lienhard, ministar Kaspar Becker, generalni sekretar Hansjörg Dürst i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer susrela se danas s predsjedavajućom i dopredsjedavajućim Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Editom Velić i Edimom Fejzićem te predsjednicima klubova stranaka koje participiraju u Skupštini.

Sastanku prisustvovali su i članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni premijerkom Aidom Obućom te predstavnici UNDP/ILDP-a u BiH, a razgovarano je o trenutnoj situaciji u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, iskustvima sa Švicarskim programom saradnje u BiH, kao i mogućnostima razmjene iskustava i dobrih praksi.

Predsjedavajuća Skupštine Edita Velić iskazala je zadovoljstvo ovom prijateljskom posjetom i razgovorima o mogućnostima nastavka i proširenja saradnje dva kantona.

– Mi smo i ranije imali priliku sarađivati sa švicarskom ambasadom i Vladom i moram reći da se zaista nadam da ćemo i u budućnosti imati priliku da sarađujemo, posebno u oblasti ekologije i obrazovanja  – kazala je ona.

Premijer Kantona Glarus Andrea Bettiga još jednom je iskazao zadovoljstvo gostoprimstvom predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona.

– Smatram da je  važno da održimo kontakt i dijalog, kako bi smo kasnije vidjeli kako se međusobno možemo podržati. Mislim da bi do sljedećeg sastanka bilo moguće definirati konkretne stavke i oblasti, kako bismo  imali jednu listu mogućih područja saradnje – istakao je Bettiga.

Ambasadorica Švicarske u BiH naglasila je značaj ovakvih posjeta i saradnje.

– Smatram da vlade i parlamenti imaju slične izazove i stoga se mogu međusobno inspirirati i ako se samo jedna ideja prenese, jedna varnica s jedne na drugu stranu, onda smo već jako puno postigli – poručila je ambasadorica Rauber Saxer.

Švicarska delegacija danas je u pratnji članova Vlade obišla i proizvodne pogone privrednog društva Prevent u Vitkovićima.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.