• OBJAVLJENO: 09.09.2019.
U JU SSŠ "Džemal Bijedić" u Goraždu
ODRŽAN OKRUGLI STO O TEMi „KAPACITETI POSLOVNIH SUBJEKATA I RASPOREĐIVANJE UČENIKA NA PRAKTIČNU NASTAVU

U organizaciji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i JU Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” Goražde, danas je u prostorijama škole održan okrugli sto o temi “Kapaciteti poslovnih subjekata i raspoređivanje učenika na praktičnu nastavu”, na kome su učestvovali predstavnici privrednih subjekata s područja BPK-a Goražde.

Cilj sastanka je jačanje saradnje između privrede i obrazovnog sistema, a glavni cilj je uspostava jasne strukture, kako bi svaka kompanija u kojoj se odvija praktična nastava imala jednake polazne tačke za realizaciju praktične nastave.

U školskoj 2019/2020. godini JU Srednju stručnu školu “Džemal Bijedić” Goražde pohađat će ukupno 207 učenika, raspoređenih u 11 obrazovnih zvanja/zanimanja.

Danas su predstavnici kompanija s područja našeg kantona imali priliku da iskažu potrebe za učenicima koji će obavljati praktičnu nastavu. Prema Pravilniku o obavljanju praktične nastave u privrednim subjektima, a koji je usvojen na području našeg kantona, kompanije su dužne svim učenicima koji obavljaju praktičnu nastavu isplatiti određeni vid novčane naknade za vrijeme provedeno u privrednom subjektu.

U toku prošle školske godine je provedena uspješna saradnja sa kompanijama s područja našeg kantona u vidu obavljanja praktične nastave, te je ovaj sastanak održan i sa ciljem unaprjeđenja samog izvođenja časova praktične nastave.

Uspješna saradnja i pozitivni komentari su uticali i na to da se ove godine odazove veći broj kompanija sa zahtjevima za obavljanje praktične nastave u njihovim poslovnicama. Tako je ove godine prema zahtjevima poslodavaca planirano da praktičnu nastavu u privrednim subjektima obavlja oko 100 učenika JU SSŠ “Džemal Bijedić”.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.