• OBJAVLJENO: 18.10.2019.
„Socijalni dan“ u BPK Goražde
Vlada BPK Goražde podržala aktivnosti Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini -Lokalni tim Goražde

Uz podršku Vlade BPK Goražde,  Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini -Lokalni tim Goražde realizovala je  „Socijalni dan“ u kojem srednjoškolci svoje školske klupe mijenjaju  radnim mjestima. Između ostalih, pet srednjoškolaca danas je  obnašalo ministarske, odnosno premijersku funkciju  u Vladi BPK Goražde.

Bila je ovo prilika da premijerka Aida Obuća i ministri u kantonalnoj Vladi članove Asocijacije srednjoškolaca – Lokalnog tima Goražde upoznaju   sa osnovnim zadacima i nadležnostima izvršne vlasti.

Sredstva koja budu prikupljena u okviru „Socijalnog dana“ biće uplaćena u  fond Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a u koje svrhe će biti utrošena to predlažu lokalni timovi ove asocijacije.

„ Vlada BPK donijela je odluku da pozitivno odgovori na zahtjev Asocijacije srednjoškolaca, da oni danas budu članovi Vlade i premijer BPK Goražde. Prvi put su u zgradi Vlade i mi smo im izašli u susret  želeći im približiti djelokrug rada ministarstava, odnosno pokazati im šta se u biti radi u Vladi BPK Goražde kako bi stvorili sliku o tome, te kako bi kasnije mogli odlučiti kojim zanimanjem da se bave. Ono što je jako pozitivno a vezano za ovu akciju, jeste da će se sva sredstva koja se prikupe današnjim volontiranjem, odnosno radom srednjoškolaca, iskoristiti u realizaciji njihovih kvalitetnih projekata. Ovo su jako vrijedna djeca koja žele društveno korisnom aktivnošću da pomognu svojoj društvenoj zajednici“ – kazala je premijerka Aida Obuća.

Koordinatorica ASU u BiH, lokalni tim Goražde, Amna Kazagić zahvalila se Vladi BPK ali i  drugim institucijama, ustanovama i preduzećima u kojima su danas srednjoškolci  školske klupe zamijenili  radnim mjestima .

„Ovo je prvi put nakon četiri godine da mi imamo priliku da radimo ovdje. Danas, na području BPK  imamo 54 radna mjesta tj. 54 srednjoškolca, što je veliki uspjeh obzirom da smo prošle godine imali 35 radnih mjesta, tako da se trudimo i još više napredujemo. Ovo je divno iskustvo za nas, može se dosta toga naučiti, a takođe, socijalni dani su odlična prilika za mlade da se pronađu, jer mnogi su se odlučili za nešto uz pomoć “socijalnog dana”. Sredstva koja prikupimo idu na državni nivo naše organizacije, na fond “socijalnog dana” od kojeg se finansiraju projekti sa državnog nivoa, gdje svaki lokalni tim ima pravo da napiše projekat i da se odobri i realizuje“ – kazala je  Amna Kazagić.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.