• OBJAVLJENO: 08.11.2019.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona upriličila prijem za predsjednicu Udruženja „Seka“ Goražde
Vlada BPK Goražde će i u narednom periodu podržavati rad Udruženja „Seka“ Goražde

Povod za prijem je upoznavanje sa aktivnostima ovog udruženja, prije svega, o učešću predsjednice udruženja „Seka“ Goražde Esme Drkende na sastancima koje je upriličila zamjenica sekretra UN i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, u okviru Globalne konvencije  partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, održanim u Sarajevu.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je i u prethodnom periodu poklanjala posebnu pažnju saradnji sa nevladinim organizacijama, a posebno udruženjima koja se bave borbom protiv nasilja nad ženama i djecom. Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, Vlada BPK Goražde ima vrlo dobru saradnju sa ovim udruženjem i uključena je u sve njihove aktivnosti kroz „Protokol postupanja nadležnih institucija u slučaju nasilja u porodici u BPK Goražde“.

„S tim u vezi, mi smo prepoznali kvalitet i kapacitet udruženja, njihovu predanost ovoj problematici i na sjednici Vlade BPK Goražde usvojili zaključak kojim smo u ime Koordinacionog tijela imenovali udruženje „Seka“ da provodi ove aktivnosti, a po zahtjevu Gender centra FBiH. Ono što je interesantno, jeste da će Gender Centar FBiH u okviru projekta „Jačanje kapaciteta institucija i organizacija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH“ i finansijski podržati ove aktivnosti i to u iznosu od 10.000 KM po kantonima. Koliko je značajno da se borimo protiv nasilja svih oblika, a pogotovo nasilja u porodici, svjesni smo svi u Vladi BPK Goražde, a drago nam je da su tu prednost dali i u Gender Centru FBiH koji su odlučili podržati ovu aktivnost. Mi inače želimo da imamo nultu stopu tolerancije prema svim oblicima nasilja, pogotovo kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje, nasilje nad ženama i nasilje nad djecom“-kazala je  je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Kako je istaknuto danas, Vlada BPK Goražde će aktivno raditi i na rješavanju pitanja nedostatka Sigurne kuće za žrtve nasilja na području našeg kantna, jer pružanje sigurnog utočišta žrtvama nasilja, pored ostalih mjera,jedno je od ključnih pitanja njihove zaštite.

Riječi zahvalnosti na podršci Vlade BPK Goražde , posebno premijerki na čiju inicijativu je i upriličen ovaj prijem, uputila je predsjednica Udruženja „Seka“ Goražde Esma Drkenda. Ovom prilikom, ona je upoznala članove Vlade o aktivnostima ovog udruženja te aktivnostima u vezi održanih sastanaka u Sarajevu.

„Imali smo dva sastanka. Prvi je bio posvećen ženama koje su preživjele seksualno zlostavljanje u proteklom ratu, a drugi je bio sa vladinim organizacijama koje zastupaju ženska ljudska prava u BiH. Bila je ovo prilika da se razgovara o izazovima i problemima, a data je mogućnost udruženjima da daju svoje preporuke UN-u  u koracima koji će poduzimati u onom što se u bosanskohercegovačkom društvu dešava. Zahvaljujem se premijerki i Vladi BPK Goražde koja je omogućila da mi budemo njihov partner, tako da nam je ukazana čast i povjerenje da budemo nositeljice Koordinacionog tijela i sigurna sam da ćemo to opravdati“-riječi su predsjednice Esme Drkende.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.