• OBJAVLJENO: 09.07.2005.
Veliko interesovanje Goraždana za odlazak u Srebrenicu 11.jula

Pismo podrške majkama Srebrenice i Žepe od članica Udruženja žena „Goražde
Na obilježavanje 10.godišnjice genocida u Srebrenici iz Goražda će krenuti 7 autobusa sa građanima ovog kantona, kao i predstavnicima goraždanskih udruženja boračkih populacija, udruženja žena i nevladinih organizacija.
Četiri autobusa obezbijedilo je Federalno ministarstvo za raseljana lica i izbjeglice, dva autubusa Vlada BPK Goražde, a jedan Općina Goražde. Interesovanje za odlazak u Srebrenicu je veliko i svi autobusi su već popunjeni. U koloni autobusa, koji sa autobuske stanice u Goraždu polaze 11.jula u 05,00 sati ujutro nalaziće se i vozila sa najvišim zvaničnicima Općine i Kantona, kao i veliki broj osobnih automobila.
Među onima koji će tog 11.julskog dana biti u Srebrenici nalaze se i članice Udruženja žena „Goražde“ koje su ovih dana Udruženju građana „Majke Srebrenice i Žepe „ uputile pismo podrške. U pismu se kaže:
„Mi, žene iz Goražda okupljene u Udruženju pod nazivom „Goražde“ šaljemo vam ovo pismo podrške uoči desete godišnjice masakra u Srebrenici i stradanja vaših najmilijih i pridružujemo se vašim opravdanim zahtjevima da se počinioci ovog monstruoznog i neviđenog zločina privedu pravdi i dostojno kazne.
Mnoge od nas i same su majke, pa tako najbolje znamo šta osjeća majčinsko srce i kakva je ljubav majčinska.
Vaša bol za nevino ubijenom djecom, za muževima, očevima, braćom je tuga ogromna i velika kao cijelo čovječanstvo i ništa je ne može uništiti, niko je ne može sakriti, bez obzira koliko to neki pokušavali.

Mi, žene iz Goražda koje smo i same bile u takozvanoj „zaštićenoj zoni UN“ najbolje znamo kako se vi osjećate i same smo svjedoci mnogih ratnih strahota. Nama nisu bili potrebni oni potresni snimci streljanja vaših najmilijih da se uvjerimo u vašu patnju i u to da ste najveće žrtve ovog rata.
Zar je bilo potrebno ijednog razumnog čovjeka uvjeravati kakav se to zločin desio u Srebrenici ? Nažalost nekima jeste, ali bezbroj je dokaza koji se ne mogu sakriti, jer sve dok živimo živjeće istina o Srebrenici. Ova istina je dio svih nas, dio sudbine našeg bošnjačkog naroda koji se na početku 21. vijeka borio i izborio za opstanak.
Drage žene, majke, sestre , u nama- ženama iz Goražda imate bezuslovnu podršku. Bićemo uz vas i u Srebrenici 11.jula 2005. godine- na desetu godišnjicu stradanja vaših najmilijih, kako bismo jasno i glasno svima kazali da su vaši zahtjevi opravdani i da nikad nećemo odustati od želje za pobjedom pravde, hvatanja zločinaca i istine o Srebrenici.“- stoji u ovom pismu koje su majkama Srebrenice i Žepe uputile članice udruženja „Goražde“ iz Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.