• OBJAVLJENO: 18.08.2011.
Teku pripreme na obilježavanju 18.septembra-Dana BPK-a i općine Goražde
Prezentovati mladima značaj 18.septembra

 

Ministarstvo za boračka pitanja i Odbor za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina BPK-a Goražde ove godine, ranije nego prošle, pokrenuli su aktivnosti na obilježavanju 18.septembra, jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Bosansko-podrinjskog kantona i cijele BiH. 18.septembra 1992.godine Goražde je postalo prvi slobodan grad u cijeloj BiH, pa se ovaj datum u Kalendaru značajnih datuma obilježava i kao Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

Na sastanku kojeg su prije dva dana članovi Odbora održali sa predstavnicima općina Goražde, Pale-Prača i Foča-Ustikolina urađen je nacrt aktivnosti. Njihov prijedlog je da obilježavanje 18.septembra traje tri dana, od 16. do 18. septembra, kada će biti održana i centralna manifestacija.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Dževada Adžema, 16.septembra mladi ljudi sa ovih prostora realizovaće u Goraždu raznovrstan kulturno- umjetnički i društveni sadržaj posvećen ovom datumu.

„  17. septembra u ovaj program biće uključena djeca predškolskog uzrasta i djeca do šestog razreda, a za 18.septembar ćemo angažovati učenike srednjih škola, nevladine omladinske organizacije, koje će po prvi put ove godine, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, učestvovati u pohodu „Marš oslobođenja“, koji će krenuti sa lokacije Hranjen-Jabučko sedlo i gdje će biti predstavljeni poduhvati Operacije „Krug“.

Sama ceremonija obilježavanja biće završena svečanom akademijom u sali Centra za kulturu. Centralni sadržaj svečane akademije biće multimedijalna prezentacija Operacije „Drina“ i Operacije „Krug“, počev od ideje do oslobađanja Goražda – kaže ministar Adžem, te ističe:

„Odbor za obilježavanje značajnih datuma BPK-a je mišljenja da moramo stalno kreirati nove sadržaje i iznaći nove načine da mladim ljudima i samim učesnicima iz tog perioda, na izvjestan način, predstavimo šta je to teret rata, odnosno šta je značilo u tom periodu nositi odgovornost i dobrovoljno se uključiti u odbranu BiH. „

Prema najavama ministra Adžema, slijedeće godine kada se bude obilježavala 20-ta godišnjica oslobođenja Goražda, u Goraždu će se organizovati i centralna manifestacija obilježavanja formiranja Armije BiH, a i Dan zlatnih ljiljana sa prostora F BiH biće, isto tako slijedeće godine , obilježen u našem gradu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.