• OBJAVLJENO: 24.03.2020.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST PREMIJERKE BPK GORAŽDE AIDE OBUĆE
Patriotizam se gradi vjerom u institucije države Bosne i Hercegovine

Poštovani građani  Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, zahvaljujem vam se što se u ovim vanrednim i za sve nas teškim okolnostima pridržavate mjera i naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite i  Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Posebno se zahvaljujem našim sugrađanima starije životne dobi, koji su uvijek disciplinovani i u potpunosti poštuju sve mjere.

Država Bosna i Hercegovina i sve njene institucije u ovom trenutku posvećeni su zaštiti stanovništva Bosne i Hercegovine i jačanju našeg zdravstvenog sistema. Vlada Bosansko – podrinjskog kantona Goražde spremno odgovara na sve probleme u zaštiti ljudi od virusa COVID -19.

Naš Kanton ima snažnu podršku od države Bosne i Hercegovine što dokazuju postupci i pomoć od  Predsjedništva Bosne i Hercegovine , Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva  odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Bosansko – podrinjski kantona je dobio konkretnu finansijsku pomoć od Vlade Federacije BiH koja je već odobrila 200.000 KM za Kantonalnu bolnicu Goražde, i koja nam treba pomoći sa uplatom grant sredstava da bi se mogli boriti sa virusom COVID -19, ali i okrenuti podršci našoj privredi i stanovništvu  čiji radni angažman je reduciran.

Od pojave prvog slučaja virusa COVID – 19 na području Bosansko – podrinjskog kantona Goražde objezbijeđeno je preko 650.000 KM za nabavku neophodne opreme i zaštitnih sredstava – procedure nabavke su u toku.

Cijenjeći da je i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine teško stanje, smatram da zajedno sa predstavnicima viših nivoa vlasti treba koordinirano raditi kada je u pitanju obezbjeđivanje pomoći iz drugih izvora. Samo tako možemo osigurati da se nabavlja zaista ono što je neophodno i prioritetno.

Nije vrijeme za populizam, ovo su trenuci kada patriotizam dolazi do izražaja, a što su već potvrdili privrednici koji su za Kantonalnu bolnicu Goražde nabavili respiratore i počeli proizvoditi zaštitnu opremu za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.Stoga smatram ishitrenim traženje pomoći od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji sa virusom COVID-19 ima dovoljno problema u svojoj državi.

Apelujem na sve da se suzdrže od ovakvih postupaka koji mogu narušiti sistem koordinacije i pomoći na nivou BiH, FBiH i kantona.

Vlada Bosansko – podrinjskog kantona  Goražde bila je i ostat će na usluzi kako građanima Goražda, tako jednako i prema građanima općine Pale i Foča u FBiH.

Zahvaljujem se, zdravstvenim radnicima, medijima, policiji, civilnoj zaštiti, Crvenom križu,prosvjetnim radnicima,  radnicima u trgovinama, radnicima u javnoj službi, volonterima i svima onima koji svako na svoj način daju ogroman doprinos u ovoj borbi.

Dragi sugrađani, vi najbolje znate kako je to biti u izolaciji i kako se na najbolji način, iz svega ovog može izaći kao pobjednik.

Snaga naše Bosne i Hercegovine ste vi njeni građani, snaga svih nas je u jedinstvu, solidarnosti i brigi za druge, a mi najbolje znamo kako se možemo boriti i izboriti za pobjedu, pa tako i ovu sa virusom COVID-19.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.