• OBJAVLJENO: 25.03.2020.
Lokalitet na kojem će biti smješten primarni izolatorij, danas obišli predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantonalnog štaba civilne zaštite
Objekat zadovoljava sve standarde za formiranje primarnog izolatorija

Kantonalnom štabu civilne zaštite za potrebe formiranja primarnog izolatorija svoju imovinu ustupio je Zijad Ćurović, koja se nalazi u ulici Omera Vrane. Nakon obilaska prostora, konstatovano je da objekat zadovoljava kriterije neophodne za formiranje primarnog izolatorija, koji između ostalog za sada ima dovoljan broj kreveta.

“U pitanju su dva sprata i prizemlje koje će se koristiti kao ambulantni dio, a na dva sprata će biti kapacitet po dva kreveta u jednoj sobi, koje imaju sve uslove, od televizije do zasebnih kupatila. Kapacitet je petnaest pacijenata ukoliko se ukaže potreba, a moram reći da ćemo drugi sprat dati odmah na opremanje sa onim stvarima koje trenutno nedostaju. Prvi sprat je potpuno uslovan, bit će ubačeni bolnički kreveti i on je praktično spreman za pacijente ukoliko se ukaže potreba za izolacijom. Ukoliko bude potrebe za većim kapacitetom, koristit će se prostor Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović”, koji je već određen u slučaju da se pojavi veći broj pacijenata. Ja se nadam da neće biti potrebe za smještanjem pacijenata u izolatorij, međutim mi moramo biti spremni na sve i radimo na tome kako bismo osigurali uslove u kojim ćemo moći odgovoriti ukoliko bude bilo potrebe”, kazala je Edita Velić, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Prema njenim riječima, epidemiološka situacija na području BPK Goražde trenutno je stabilna. 129 osoba je u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, a od tog broja četiri osobe su pozitivne na korona virus. Bitno je da se na vrijeme reagovalo i da su se pronašli klasteri koji ne šire dalju infekciju, a Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde čini sve na suzbijanju i zaštiti građana od daljeg širenja. U ovom trenutku situacija je zadovoljavajuća, građani se pridržavaju naredbi i mjera.

U borbi protiv širenja koronavirusa, na poziv institucija  odazvali su se i brojni privrednici s područja BPK Goražde.

“Ova situacija je ujedinila sve nas u BPK Goražde. Firma “Prevent” već uveliko radi na proizvodnji zaštitne opreme za potrebe tržišta cijele BiH, a ne samo BPK Goražde. Kompanije “Emka-Bosnia” i “Jusri”, počinju proizvodnju vizira kao jedan dio zaštitne opreme. I drugi privredni subjekti shvatili su ozbiljnost situacije, ponudili su se Vladi BPK Goražde i Kantonalnom štabu civilne zaštite i mi ćemo već sljedeće sedmice imati specijalistu infektologa koji će se staviti na raspolaganje Kantonalnoj bolnici, tako da ćemo riješiti ovu situaciju, kada je u pitanju medicinski kadar”, istaknula je ovom prilikom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.