• OBJAVLJENO: 04.06.2020.
Premijerka BPK Goražde Aida Obuća
Nedostatak finansijskih sredstava u budžetu bit će nadomješten podrškom Federacije BiH;nastavlja se podrška privrednim subjektima kojima je bio onemogućen rad

Zbog posljedica pandemije izazvane koronavirusom Covid-19  u mjesecu aprilu i maju 2020.godine evidentan je pad prihoda u Budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u odnosu na prethodnu godinu.  Očekivanja Vlade BPK Goražde su da će doći do poboljšanja u mjesecu junu što se sa sigurnošću ne može tvrditi,  ali  prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, ipak raduje činjenica da će nedostatak finansijskih sredstava u budžetu biti nadomješten podrškom  Federacije BiH.

Pad prihoda  u odnosu na isti period  prethodne godinu kreće se do 45 posto,odnosno negdje oko 2.000.000 KM, s obzirom da su prihodi u mjesecu aprilu 2019.godine bili puno bolji. Ipak zahvaljujući ostvarenom suficitu iz prethodne  godine i dobrom punjenju budžeta u prva tri mjeseca tekuće godine, Vlada BPK Goražde  uspjela je  isfinansirati sve zakonske obaveze. Isplaćene su plaće prema budžetskim korisnicima, socijalna davanja, egzistencijalna naknada i jedan dio prema dobavljačima.

Međutim, ako se ovaj trend nastavi, mi to nećemo moći u ovakvom obimu finansirati, ali me raduje činjenica da je Vijeće ministara, kada je u pitanju raspodjela sredstava iz kredita MMF-a, jednoglasno donijelo odluku o podršci i mi očekujemo da se ona konkretizira prebacivanjem finansijskih sredstava u Budžet BPK Goražde. Prema informacijama s kojim ja raspolažem,  u narednih sedam do deset dana i Vlada FBiH bi mogla usvojiti  odluku, kako bismo i mi mogli dobiti ta sredstva. Poznato je da su  Bosansko-podrinjski kanton Goražde, Posavski i Livanjski kanton tri kantona kod kojih će se pri raspodjeli sredstava, uz osnovni kriterij popis stanovništva iz 2013.godine, primjenjivati i dodatni ponder kojim će se duplicirati iznos sredstava koji po tom kriteriju pripadaju. Prema tim procjenama, trebali bismo dobiti preko 4.000.000 KM, što je u ovom trenutku jako poželjno i potrebno ovom kantonu kako bismo uspostavili finansijsku stabilnost unutar našeg budžeta, imajući na umu punjenje budžeta, dakle prihodovnu i rashodovnu stranu“- kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Dodala je da i pored složene situacije u budžetu, nastavak finansijske podrške mogu očekivati privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite bio onemogućen rad tokom trajanje pandemije koronavirusa.

„ Korona zakon je usvojen, mi sada treba da postupimo po tom zakonu. Sutra je zakazana sjednica Vlade BPK Goražde, Ministarstvo za privredu je u obavezi da pripremi onaj dio programa i utroška sredstava koja se odnose na podršku privrednim subjektima i mi ćemo tu tačku imati na sjednici kao i onu koja se tiče  kodova Vlade BPK koji su predviđeni za implementaciju korona zakona. To su neke tehničke odluke koje se moraju donijeti prije nego što se krene u konkretnu realizaciju tih programa. Očekujem da će se u ovom mjesecu realizirati ta podrška i da će ona doći do krajnjeg korisnika, odnosno onih fizičkih li pravnih lica kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite bio zabranjen rad“, naglasila je premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.