• OBJAVLJENO: 27.07.2020.
Press konferenciju odžala Fondacija „Istina za Goražde“ BPK Goražde
Prezentirana informacija o sudskim presudama bivših pripadnika Armije i MUP-a RBiH BPK Goražde

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH prije nekoliko dana izreklo je oslobađajuću presudu za bivše pripadnike MUP-a Goražde, , Ibra Merkeza, Ešefa Hurića  i Predraga Bogunića čiji proces je trajao više od četiri godine. Organi Fondacije „Istina za Goražde“ na današnjoj press konferenciji izrazili su zadovoljstvo zbog konačnih oslobađajućih presuda, koje potvrđuju da je odbrana od agresije na Bosnu i Hercegovinu bila časna i hrabra i da su se u najtežim trenutcima izričito poštivale Ženevske konvencije i vojna pravila ratovanja.

Prema riječima predsjednika Fondacije Kasima Brdara, ova presuda ujedno je i dokaz da su svi pripadnici MUP-a Goražde, odnosno BiH bili časni i plemeniti branitelji svoje domovine.

„Ove presude bi trebale biti osnovni znak pravosudnim insitucijama da definitivno stanu sa daljnjim privođenjem, saslušavanjem, optuživanjem i procesuiranjem bivših pripadnika Armije i MUP-a RBiH sa ovih prostora. Naša dosadašnja argumentacija i tvrdnja je pokazala da tužilaštva ne rade svoj posao, kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i ono što je najgore jeste da se optužnice protiv branitelja ove zemlje podižu bez čvrstih dokaza. Dakle, nisu ovo prva suđenja kojima nije cilj istina i pravda, već relativiziranje odgovornosti, postizanje balansa u nivou i broju podignutih optužnica i stalnih pokušaja promjene karaktera rata u periodu 1992-1995.godina“-na današnjoj press konferenciji kazao je predsjednik Fondacije „Istina za Goražde“ Kasim Brdar.

Konačnim oslobađajućim presudama u toku ove godine oslobođeni su i bivši komandant 1. Slavne višegradske brigade Armije RBiH Ahmet Sejdić te bivši pripadnici MUP-a Goražde Ćazim Ajanović i Asim Muratović, protiv kojih je također vođen sudski proces.

U cilju dokazivanja istine i postizanja pravde, Fondacija „Istina za Goražde“ i dalje traži i zahtijeva hitno djelovanje pravosudnih institucija na svim nivoima u BiH da konačno počnu sa procesuiranjem onih koji su počinili teške zločine u vrijeme agresije na Grad i Bosansko-podrinjski kanton Goražde u periodu 1992-1995 godina. Fondacija „Istina za Goražde“ će i dalje stalno istrajavati na dobijanju odgovora na ova bitna pitanja, radi dokazivanja istine i postizanja pravde na ovim prostorima.

U tom cilju sa današnje press konferencije upućen je apel pravosudnim institucijama da se zaustavi privođenje, saslušavanje, zastrašivanje i podizanje optužnica bez čvrstih dokaza odnosno argumenata, jer procesi koji su se vodili protiv ovih  pripadnika bili su dugotrajni i djelovali su iscrpljuće kako na njih, tako i na njihove porodice.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.