• OBJAVLJENO: 15.08.2020.
Naložen stalni zdravstveni nadzor u JU "Dom za stara i iznemogla lica" BPK Goražde
Uz timove Kantonalne bolnice i Doma zdravlja, od danas zdravstveni nadzor korisnika obavljaju infektolog i pulmolog

 

Zbog teške situacije u Domu za stara i iznemogla lica izazvane pandemijom koronavirusa, Vlada BPK Goražde  i Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice naložili su stalni zdravstveni nadzor u ovoj ustanovi.  Pored timova Kantonalne bolnice i Doma zdravlja Goražde, od danas zdravstveni nadzor korisnika obavljaju infektolog i pulmolog. Nadležni se nadaju da će uspjeti zaustaviti širenje COVID19 u ovoj goraždanskoj ustanovi u kojoj je više od polovine korisnika zaraženo koronavirusom, dok su za kratko vrijeme četiri osobe preminule od posljedica zaraze.

“Obezbijeđen je infektolog i pulmolog iz drugih kantona, obezbijedili smo ih zahvaljujući kantonalnoj vladi i oni će također biti u Staračkom domu i pomoći će nam. Mi smo raspisali stalni konkurs za sve specijaliste, ali teško je naći kadar, u svim kantonima imaju slične probleme. S njima ide i sva medicinska oprema koja je potrebna domu, obezbijedili smo pokretni, mobilni rendgen aparat i svima će se slikati pluća, i onima koji imaju, ali i onima koji nemaju simptome kako bi preduhitrili razvoj bolesti”, kaže prim dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Ona je ocijenila da je situacija veoma teška, jer je riječ o starijim osobama koje imaju hronična i udružena oboljenja.

“Veoma je teška situacija u Domu. Mi smo po naredbi Vlade formirali tim ljekara pri bolnici koji će 24 sata zajedno sa Domom zdravlja biti prisutan u domu. Od 8 ujutro do 20 sati osoblje Doma zdravlja, a Kantonalna bolnica od 20 do 8 ujutro. Želimo pomoći da se štićenici osjećaju sigurno. Teške su prognoze, jer imamo osobe sa hroničnim oboljenjima”, kaže prim dr. Kamenica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.