• OBJAVLJENO: 18.09.2020.
Obilježen 18.septembar, Dan oslobođenja i Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde
Čuvajmo sjećanje na 18.septembar!

Polaganjem cvijeća, učenjem  Fatihe i minutom  šutnje na šehidskom mezarju u Kolijevkama,  delegacije izvršne i zakonodavne svih nivoa  vlasti  i boračkih udruženja odale su počast poginulim braniocima koji su svoje živote dali za odbranu ovih prostora i BiH.

Cvijeće je položeno i na  partizanskom spomen-obilježju, spomen obilježju poginulim pripadnicima policije  te ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992- 1995. godina.

Centralna manifestacija  održana je  na platou kantonalnih institucija gdje su evocirane  uspomene  na period kada je ovaj grad zahvaljujući svojim braniocima postao prvi slobodni grad u ratom okupiranoj Bosni i Hercegovini, a prisutnima su se obratili premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović.

„Prošlo je punih 28 godina od onog 18. septembra kada se naš grad privremeno oslobodio okova zla, a glas se o herojstvu Goraždana pronio cijelom napadnutom Bosnom i Hercegovinom ulivši nadu njenim braniocima da nije nemoguće pobijediti materijalno-tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Niko nije bio ponosniji od nas tada, a ona iskra odvažnosti i nade da se čuda ipak dešavaju držala nas je do kraja rata i pomogla da izdržimo sve strahote i patnje. Istina, ovaj grad i Kanton i njegovi stanovnici imaju dosta razloga da pričaju o sadašnjosti i budućnosti, no 18. septembra trebamo govoriti o prošlosti, o tek stasaloj mladosti ovog grada koja je stala u njegovu odbranu, odbranila ga i oslobodila okova zla. Zahvaljujući njima imamo i našu sadašnjost i budućnost u ovom dijelu Istočne Bosne i to ne smijemo zaboraviti.

Poštovane porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, bivši ratni komandanti i demobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, građani i građanke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u ime Vlade i u svoje ime čestitam vam 18. septembar, Dan oslobođenja i Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde. Čuvajmo sjećanje na 18. septembar i nikad ne zaboravimo njegove vrijednosti, kao i one od kojih i danas možemo još mnogo toga naučiti“- kazala je u svom obraćanju premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Na nama, predstavnicima institucijama vlasti, posebno Ministarstva za boračka pitanja, je obaveza da obezbijedimo uslove da kultura sjećanja na ovaj i sve ostale datume iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina bude prenesena generacijama koje dolaze- istakao je ministar za boračka pitanja Edin Aganović, koji je podsjetio prisutne da ovaj kanton prvi od kantona u Federaciji BiH počeo sa isplatom egzinstencijalne naknade demobilisanim borcima te da se uprkos nedostatku finansijskih sredstava i pandemiji COVID-a 19, zahvaljujući naporima svih u Vladi BPK Goražde, redovno isplaćuju sredstva za rad temeljnih boračkih udruženja i realizaciju njihovih projekata, od kojih je posebno istakao projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca koji će se realizovati i ove godine.

“U svoje ime i u ime Ministarstva za boračka pitanja Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, upućujem vam najljepše čestitke povodom datuma na kojeg smo svi ponosni. Posebne čestitke upućujem ovogodišnjim laureatima, dobitnicima najvećih kantonalnih i gradskih priznanja. Ova priznanja su utoliko vrijednija, jer se dodjeljuju na dan kada je sloboda zakoračila u naš grad. A, nema ljepšeg osjećaja od osjećaja slobode, jer samo slobodni ljudi mogu sanjati svoje snove i graditi jedan bolji svijet”-kazao je ministar Aganović.

U okviru obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde, održane su svečane sjednice Skupštine BPK Goražde i Gradskog vijeća Grada Goražde. Na sjednici su dodijeljena najveća kantonalna i gradska priznanja pojedincima zaslužnim, kako za doprinos u ratu, tako i za poslijeratnu afirmaciju ovog kantona i grada.

Na svečanoj sjednici Skupštine BPK Goražde titula „Počasnog građanina BPK Goražde“ dodijeljena je Hamedu ef. Efendiću  bivšem goraždanskom muftiji , priznanje “Štit kantona” dodijeljeno je Ahmetu  Sejdiću , ratnom  komandantu Prve slavne višegradske brigade, a javno priznanje “Plaketa Kantona” dodijeljeno je  dr. Asimu Prutini.

Gradsko vijeće Goražda na svečanoj sjednici titulu počasnog građanina grada Goražda dodijelilo je Joe Saccu, autoru stripa “Zaštićena zona Goražde: Rat u istočnoj Bosni 1992-95”, „Zlatna plaketa grada Goražda“ dodijeljena je dr.Medini Bičo, jedinom epidemiologu u BPK Goražde i direktorici Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona, „Povelja za životno djelo“ posthumno je dodijeljena porodici preminulog Safeta Garčevića-Srceta, dok je Ibru Kunovcu, pilotu helikoptera Armije RBiH  dodijeljena je plaketa „Prijatelj grada Goražda“.

Javno priznanje ”Povelja humanosti Grada Goražda” dodijeljeno je  gosp. Ekremu Ušanovıću za humana djela učinjena na području grada Goražda.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, u holu Centra za kulturu upriličena je postavka ratnih fotografija i trofejnog naoružanja rađenog u kućnim radionicama.

U organizaciji Šahovskog kluba “Goražde” održan je tradicionalni šahovski turnir, a večeras će na parkingu tržnog centra “Bingo” ljubitelji filmske umjetnosti, u Drive-in cinemi , ili auto kinu moći pogledati film “Baby Driver”.

Podsjetimo, prije tačno 28.godina, grad na Drini oslobođen je zahvaljujući vojnim operacijama “Krug” i “Drina . Bio je to najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, a oslobođeno je više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Tada je Goražde dobilo epitet grada heroja. Također, prema zvaničnim podacima u akcijama oslobođenja Goražda “Krug i Drina” poginula su 64 borca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.