• OBJAVLJENO: 08.01.2021.
Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a održao 36. redovnu sjednicu
Razgovarano i o vakcinaciji protiv virusa COVID-19 te zatraženo od JU „Zavod za javno zdravstvo“ BPK Goražde da sačini operativni kantonalni plan radi planiranja vakcinacije stanovništva

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a  na  36. redovnoj sjednici razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, izazvanu pandemijom virusa COVID-19.

Kako je istaknuto, na području našeg kantona došlo je do poboljšanja epidemiološke situacije s obzirom da je zabilježen pad broja zaraženih virusom.  Prema podacima, na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde trenutno su 23 aktivno zaražene osobe koronavirusom dok je oporavljena 1001 osoba.

Zbog posljedica virusa u Covid odjelu JZU „Kantonalna bolnica Goražde trenutno je hospitalizovano pet osoba, dok se tri osobe nalaze na liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo. Nažalost, od posljedica pandemije na prostoru BPK Goražde ukupno je do sada preminulo četdeset osoba i to (35- Goražde, 3-Ustikolina i 2-Prača).

Na sjednici je  razmatrana i naredba Federalnog kriznog štaba koja se primjenjuje od ponedjeljka, 04.01.2021.godine, a kojom se poštivanje općih mjera iz ranije donesenih naredbi produžava u narednih 14 dana.

Na sjednici je razgovarano je i o vakcinaciji protiv virusa COVID-19 te je s tim u vezi donesen zaključak kojim se apeluje na državne i federalne nadležne organe da što prije okončaju postupak nabavke vakcina.

S obzirom da se radi o ograničenom broju vakcina, Krizni štab zatražio je od JU „Zavod za javno zdravstvo“ BPK Goražde da sačini operativni kantonalni plan, koji bi poslužio kod planiranja vakcinacija, odnosno definisao koje su to kategorije stanovništa koje bi trebale imati prioritet.

U cilju suzbijanja i širenja pandemije virusa COID-19 na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  sa sjednice je još jednom upućen apel svim građanima BPK Goražde da poštuju naredbe Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba.

Preporuke Kriznog štaba Federalmog ministarstva zdravstva od 03.01.2021.godine

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 03.januara 2021.godine

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.