• OBJAVLJENO: 15.01.2021.
u Goraždu započela 17. tradicionalna manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ Goražde - Sarajevo -Fojnica
Grad Goražde i BPK odaju počast jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca

Polaganjem cvijeća na bistu ispred  JU Dom zdravlja“ Isak Samokovlija“ u  Goraždu  , danas  je počela 17. tradicionalna manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ Goražde – Sarajevo -Fojnica.

Na dan kada je preminuo prije 66 godina, počast istaknutom književniku, ljekaru i humanisti, polaganjem cvijeća  odale su delegacije  BPK Goražde i  Grada Goražde, Jevrejske zajednice BiH,  goraždanskog Doma zdravlja te Centra za kulturu koji je organizator ove književno-kulturne  manifestacije.

Pored Goražda, dio programskih sadržaja planiran je i u Sarajevu te Fojnici, u kojima je Samokovlija radio i stvarao.

„Tradicionalnom manifestacijom „Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom“ Grad Goražde i Bosansko-podrinjski kanton odaju počast jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca, ljekaru i humanisti Isaku Samokovliji. Na taj način, grad u kojem je rođen i službovao Isak Samokovlija odužuje se ovom velikom piscu iz čijeg pera su napisani najljepši tekstovi o Drini i Goraždu.

Čast mi je što sam u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, skupa sa zvaničnicima Grada Goražda, prisustvovala ovoj, po svom karakteru i sadržaju jedinstvenoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini, koja ni uprkos pandemiji koronovirusa nije izgubila na svom značaju. Vjerujem da ćemo je iz godine u godinu obogaćivati novim sadržajima i u tome će Vlada BPK Goražde svakako dati svoj doprinos. Podsjećanjem na velike, poznate ličnosti, nedozvoljavanjem da njihova djela padnu u zaborav, ostavljamo mladim generacijama amanet čuvanja i njegovanja pravih vrijednosti po kojima će i Goražde i Bosansko-podrinjski kanton zauvijek imati svoje mjesto u historiji ove zemlje“-kazala je ovim povodom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ovom prilikom bilo je govora i o realizaciji određenih inicijativa koje se zagovaraju već godinama, u spomen na književnika koji je Goražde i Drinu volio i o kojima je pisao.

„ Razmišljamo na koji način Grad Goražde u saradnji sa višim instancama može odati još veće priznanje našem književniku i doktoru Isaku Samokovliji. Nažalost, originalna kuća Isaka Samokovlije ne postoji, već samo objekat u blizini koji bi se mogao urediti i napraviti sadržaji u znak sjećanja na njega. Inicirat ću da u narednim godinama pronađemo jedno zajedničko rješenje i postavku za dr. Isaka Samokovliju, da se to ne svodi samo na protokolarni dio, već da se u svakom trenutku svi zainteresovani mogu upoznati sa njegovim likom i djelom, a Goražde se na istinski način odužilo svom velikom književniku i kroz ovu manifestaciju“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.   

I u Književnom klubu „Isak“ koji već osam godina djeluje pod okriljem Centra za kulturu Goražde, nadaju  se da će se već naredne godine napraviti iskorak  od manifestacionog karaktera te da će biti realizirano nekoliko inicijativa koje postoje već godinama .

„ To je inicijativa za izgradnju kuće na mjestu nekadašnjeg  porodičnog doma Samokovlije ili barem obezbjeđenja ”Samokovlijinog kutka” u Zavičajnom muzeju Goražde. Važno je pomenuti  i inicijativu za ponovno ustanovljenje književne nagrade ”Isak Samokovlija” koja  bi se dodjeljivala za najbolju neobjavljenu pripovjetku ili dramu, a ova  nagrada je ranije postojala na nivou nekadašnje Međurepubličke kulturno-prosvjetne zajednice čije je sjedište bilo u Pljevljima  i  jedan od njenih dobitnika je i goraždanski pisac i reditelj Šemsudin Gegić“ – kaže voditelj kluba „Isak“ Slavko Klisura.  

U holu Centra za kulturu Goražde upriličena je i postavka izložbe o životu i djelu Isaka Samokovlije, koja je ovoj ustanovi poklon Jevrejske zajednice BiH čiji je predstavnik Eli Tauber govorio o istoj temi, uz predsjednika BZK „Preporod“ prof.dr.Sanjina Kodrića i predsjednika Društva pisaca BiH Hadžema Hajdarevića, koji su se uključili video linkom. 

Direktor Doma zdravlja  dr. Edin Čengić podsjetio je prisutne na detalje iz Samokovlijinog  života koji se odnose na njegovu profesionalnu, ljekarsku misiju u sredinama u kojima je živio i radio. 

„ Još se nije rodio pisac koji je ljepše opjevao Drinu i koji je ljepše govorio o sarajevskim mahalama. Mi imamo jedan dug prema ovom kniževniku koji je bio jugoslovenski pisac, čiji se, istina, najveći dio književnosti oslanjao na jevrejsku sefardsku zajednicu u BiH, ali to je bio samo dio neophodan da na neki način razotkrije određene likove i uđe u suštinu ljudskog bitisanja  i stvaranja odnosa među ljudima.  Upravo zato je on bio tako dobro prihvaćen zato što je dao veliki doprinos i u dramaturgiji, a da ne kažemo i u pripovjedanju“ – kazao je Tauber.    

Naglasio je da će se dug prema piscu, u Sarajevu  uskoro djelimično vratiti replikom ukradene biste, na mjesto sa kojeg je nestala prije pet godina. 

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević podsjetio je da je Isak Samokovlija, uz ostalo, 1945. godine neposredno učestvovao u formiranju Književne asocijacije BiH te da on kao pisac svjedoči o BiH u svim njenim tradicijskim kapacitetima.  

Sedamnaesta manifestacija kojom se obilježava  132 godina od rođenja i 66 godina od Samokovlijine smrti, bit će nastavljena u februaru raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za osnovne i srednje škole ali i građane BPK Goražde, Kantona Sarajevo i Fojnice. U proljeće je planiran i kviz znanja ” Od proljeća do proljeća” za učenike viših razreda osnovnih škola o temi ”Život i djelo Isaka Samokovlije”.  

U Kulturnom centru Fojnica u martu je predviđena postavka izložbe Udruženja likovnih umjetnika Goražde, na kojoj će biti predstavljena djela nastala na internacionalnoj likovoj koloniji ”Boje prijateljstva”.  

U avgustu ove godine, tokom održavanja 24. internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu, umjetnici će slikati radove o temi ” Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije”. 

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu, preminuo je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu. 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.