• OBJAVLJENO: 10.02.2021.
Obilježena 27.godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića, načelnika štaba 43. drinske brigade Armije RBiH i njegovih saboraca
Heroji odbrane Goražda poginuli na najhumanijem vojničkom zadatku

U organizaciji Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je obilježena 27.godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića, načelnika štaba 43. drinske brigade Armije RBiH i nosioca najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i njegovih saboraca.

Na današnji dan 1994. godine, heroji odbrane Goražda živote su izgubili na najhumanijem vojničkom zadatku. U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, poginuli su komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović,  Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Godišnjicu pogibije načelnika Štaba i osam pripadnika izviđačko – diverzantske čete 43. drinske udarne brigade ARBiH u Goraždu obilježili su članovi porodica, preživjeli saborci, kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde.

Na šehidskim mezarjima Kolijevke i Glamoč, gdje danas počivaju Dizdar i njegovi saborci, položeno je cvijeće i proučena dova.

Dužnu počast ovim istinskim herojima odbrane, između ostalih, odali su premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.