• OBJAVLJENO: 09.04.2021.
Press konferencija ministra za finansije BPK Goražde
Iako u izuzetno teškim uslovima, Ministarstvo za finansije poduzima sve potrebne mjere na očuvanju finansijske stabilnosti BPK Goražde

Ministar za finansije BPK Goražde Esad Kanlić upriličio je danas press konferenciju na kojoj je govorio o finansijskoj stabilnosti u budžetu BPK Goražde, posebno u vrijeme  borbe protiv pandemije virusa COVID-19.

Kako je kazao, pojavom pandemije virusa COVID-19 u 2020.godini, prihodi u Budžetu BPK Goražde u odnosu na 2019.godinu manji su za 14 posto,  dok su prihodi od PDV-a manji za čak četiri miliona KM. Ipak ministarstvo, iako u izuzetno teškim uslovima poduzima sve potrebne mjere na očuvanju finansijske stabilnosti BPK Goražde i  sve obaveze stavljene u red prioriteta po Zakonu o izvršenju budžeta se  izvršavaju  blagovremeno.

Uz socijalna davanja i izdvajanja za boračku populaciju te izdatke za plaće i doprinose uposlenih, obaveze po kreditima se izvršavaju na vrijeme  a značajnijiji dio obaveza izmiren je i prema privrednim subjektima.

„Uzimajući u obzir da važeći propisi to dozvoljavaju, narednih dana ćemo iz sredstava koja su obezbijeđena na ESCROWOM računu uplatiti i slijedeću ratu prema Razvojnoj banci FBiH za kredit Saudijskog fonda za vodosnabdijevanje, tako da će još ostati samo dvije rate u 2021.godini za potpunu otplatu po navedenom kreditu. Kao što je poznato, ugovor o kreditiranju potpisan je 2001. godine u iznosu od 3.807.265 dolara, uz grace period od tri godine. Posljednja rata dospijeva u julu mjesecu 2021.godine, a trenutni dug iznosi oko 330.000 KM, zavisno od kursa dolara na dan plaćanja“-kazao je ministar za finansije BPK Goražde Esad Kanlić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.